Belgijska policija moli medije da ne izveštavaju o operaciji u Briselu

© REUTERS / Eric Vidal TRobot za otkrivanje bombi
Robot za otkrivanje bombi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belgijska policija zamolila je medije da prestanu da izveštavaju o operaciji koja se vodi u Briselu. Federalna policija Belgije je na svom nalogu na Tviteru napisala: „U cilju bezbednosti ne prenosite ništa na društvenim mrežama o operaciji policije u Briselu“.

 

Nakon toga niz medija je na svojim tviter stranicama saopštio da ispunjava molbu policije. „Na molbu federalne policije, prekidamo prenošenje informacija o operaciji u Briselu“, saopštio je kanal RTL. 

Policija i vojska Belgije počele su antiterorističku operaciju u centru Brisela. U oblasti u kojoj se vodi specijalna operacija policajci kojima pomaže vojska blokiraju ulice, a ljude mole da ostanu u svojim domovima i da se ne približavaju prozorima.
Policija za sada ne saopštava detalje operacije. Prema podacima televizijskog kanala RTL, mesto na kojem se sprovodi operacija nadleće helikopter. Goste koji se nalaze u hotelima i restoranima unutar obezbeđene zone zamolili su da ne izlaze iz objekata.  
Očevici prenose da se najveći broj policajaca skupio na centralnom trgu Brisela, Gran plasu. Policajci sklanjaju ljude sa ulice, svuda je mnogo automobila sa trepćućim svetlima.
Vlasti Belgije i dalje strahuju od terorističkih napada u Briselu, sličnih onima koji su se dogodili u Parizu, izjavio je premijer te zemlje Šarl Mišel.

„Bojimo se napada poput onih u Parizu. Nekoliko ljudi moglo bi da organizuje terorističke napade u Briselu i to možda istovremeno na nekoliko mesta“, rekao je premijer nakon zasedanja Saveta bezbednosti te države.

Belgijski vojnici patroliraju u centru Brisela - Sputnik Srbija
Preti li Briselu pariski scenario (foto)

On je naveo da su „mogući ciljevi mesta sa velikom posećenošću, tržni centri, prometne ulice i javni saobraćaj“. 

Pripravnost snaga bezbednosti u regionu Brisela povišen je tokom noći između petka i subote sa trećeg na četvrti stepen.

Zbog povećanja nivoa pretnje u Briselu su zatvoreni metro i podzemne tramvajske stanice. Pojačano je nadgledanje javnih mesta, a policajci su naoružani automatskim oružjem. Otkazane su i masovne manifestacije, zatvoreni su bioskopi, muzeji i koncertne dvorane. Odlučeno je i da se zatvore tržni centri.

Pored toga, šef administracije centralne briselske komune preporučio je da se restorani i kafići zatvaraju čim padne mrak. U ponedeljak će biti zatvorene i škole i univerziteti u Briselu.     

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala