Brisel: Nivo uzbune podignut na najviši nivo

CC0 / Pexels / Trujumfalna kapija, Brisel, Belgija
Trujumfalna kapija, Brisel, Belgija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija Brisela je stavljena u stanje maksimalne pripravnosti, nakon što su specijalne službe Belgije saopštile da postoji mogućnost da teroristički napadi budu izvršeni u tom gradu.
Vojnik u zaštitnom odelu - Sputnik Srbija
Teroristi upotrebili hemijsko oružje

Odluka o povećanju verovatnoće pretnje od terorističkih napada do maksimalnog četvrtog nivoa bila je doneta nakon sednice vodećih ministara, rukovodstva policije i specijalnih službi. U ostatku zemlje pripravnost policije je između trećeg i četvrtog nivoa.

Stanovnicima belgijske prestonice je preporučeno da izbegavaju masovna okupljanja naroda, uključujući trgovačke centre, koncerte i druge masovne događaje, kao i stanice javnog prevoza.

Uprava za saobraćaj je saopštila da je zbog pretnji terorističkim napadima na zahtev policije obustavljen rad četiri centralne linije metroa. Lokalnoj vlasti je preporučeno da suspenduje održavanje masovnih događaja u subotu.

Osim policije, ulicama Brisela patrolira i vojska.

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da je odluka o podizanju nivoa uzbune u Briselu bila „zasnovana na preciznim informacijama o riziku od napada poput onog koji se dogodio u Parizu“.

Strahuje se da bi nekoliko osoba naoružanih oružjem i eksplozivom moglo da izvrši napade, možda čak na više mesta, rekao je on na konferenciji za štampu.

„Pozivamo građane da se ne predaju panici, da ostanu mirni. Preduzeli smo neophodne mere“, dodao je on.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon saopštio je posle sastanka vlade da je situacija "ozbiljna", ali pod kontrolom i da je nivo opreza podignut na najviši stepen.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala