Vojna neutralnost i saradnja sa NATO-om

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić i Jens Stoltenberg
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija suverena i vojno neutralna zemlja i da će nastaviti da unapređuje dobru saradnju sa NATO-om.
Kfor na Kosovu - Sputnik Srbija
Kfor ukinuo ograničenja u vazdušnom prostoru Srbije

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da će se Srbija držati svoje skupštinske deklaracije i odluke o vojnoj neutralnosti, ali da ima široki okvir za unapređenje saradnje sa NATO-om.

„To doprinosi i borbi protiv terorizma, podršci u migrantskoj krizi, očuvanju regionalne stabilnosti, boljoj obučenosti vojnika i policajaca, ali i mnogo većoj bezbednosti i sigurnosti naših ljudi na KiM, što je najvažnije“, rekao je Vučić.

On je naveo da NATO i Srbija ni danas ne moraju da se saglase po određenim pitanjima iz prošlosti, ali da je siguran da postoji dobra budućnost u međusobnim odnosima.

„Nemamo nikakvih neprijateljstava, i Srbija ne želi od prijatelja da pravi neprijatelja, a bili smo u nekom periodu eksperti za te stvari. Iako ne mislim da je Srbija bila kriva za ono što se dešavalo 1999. godine na bilo koji način, čak ni njeno rukovodstvo, ali to su naše različite procene događaja iz prošlosti“, rekao je Vučić.

Stoltenberg je u Beograd doneo vest da Kfor od danas ukida ograničenja dela vazdušnog prostora Srbije, koja su bila uvedena 1999. godine.

"Ne mislim da je vreme za emocije, ma kako i koliko bi mi neko na tome zamerao", rekao je Vučić i dodao da se stavio "i u naše i u njihove cipele" i dobro izračunao da je budućnost u saradnji i unapređenju odnosa.

Vučić je rekao da mu nije posao da skuplja političke poene, već da ni Srbija i njeni građani ne budu ugroženi, ni sad, ni u budućnosti i podvukao da će Srbija biti NATO pouzdan partner, ne samo u lakim već i u teškim situacijama.    

Stoltenberg: Kfor ostaje na Kosovu

Stoltenberg je rekao da misija Kfor ostaje, da je to uslovna operacija i da se radi na tome da dođe vreme kada njeno prisustvo neće biti potrebno.

Srpski premijer Aleksandar Vučić pozdravlja generalnog sekretara NATO-a Jansa Stoltenberga na aerodromu Nikola Tesla - Sputnik Srbija
Pogača, so i garda za prvog čoveka NATO-a

Prvi čovek NATO-a je istakao da je prisustvo NATO-a na KiM najduža vojna operacija te organizacije i naveo da smatra da i to pokazuje posvećenost u radu na obezbeđivanju bezbednosti i sigurnosti celog regiona.

„Mi ostajemo tu“, rekao je Stoltenberg i da će sve ubuduće zavisiti od određenih uslova, a da se radi na tome da se dođe do situacije kad on više neće biti potreban.

Prema njegovim rečima Kfor ima svoju ulogu i u tome što je ključ za olakšanje dijaloga koji se vodi u Briselu.

„Mi podržavamo taj dijalog“, rekao je Stoltenberg i dodao da je to i zbog toga što je upravo želja da se dođe do situacije u kojoj Kfor više nije potreban, kao i da zbog toga kaže da je to „uslovna operacija“.

Premijer Vučić je rekao da je nemoguće da je želja NATO zemalja da ta misija traje doveka, uz ocenu da je Kfor dao ključni doprinos u očuvanju naših crkava, manastira…

Kako je rekao, ostanak Kfora zavisi od njihove odluke, ali „mi ćemo sa naše strane da učinimo i činimo sve da pomognemo jer je pitanje bezbednosti Srba na KiM za nas od prioritetnog značaja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala