Rusija pooštrava kaznene mere za podršku terorizma

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaZajednička sednica Saveta Federacije, Državne dume i civilnog društva Rusije
Zajednička sednica Saveta Federacije, Državne dume i civilnog društva Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet Federacije, Državna duma i predstavnici civilnog društva Rusije su na zajedničkoj sednici doneli odluku da se pooštre kaznene mere za podršku terorizma, ali i da se poveća nivo međunarodne saradnje sa svim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su spremne da se bore protiv terorizma.

U odluci se navodi da je neophodno pooštriti krivičnu odgovornost za podržavanje terorizma, a između ostalog za vrbovanje, agitaciju, propagandu, kao i finansiranje bilo koje terorističke organizacije.

Takođe, svi učesnici zajedničke sednice saglasni su da treba da se poveća nivo bezbednosti građana Rusije za vreme organizacije masovnih događaja, u javnom prevozu i na drugim javnim mestima.

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Rusija računa na brzo usvajanje rezolucije o terorizmu u SB UN

Pored toga, na sednici je ocenjeno da je najvažnija stvar na dnevnom redu celokupne svetske zajednice formiranje široke međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma, o kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin govorio još na Generalnoj skupštini UN.

Uvođenje smrtne kazne preuranjeno

Šef administracije ruskog predsednika Sergej Ivanov smatra da je uvođenje smrtne kazne preuranjeno i neprikladno.

„Ukoliko se sprovede referendum, nema sumnje da će preko 90 odsto građana glasati da se ponovo uvede smrtna kazna“, rekao je Ivanov i precizirao da se radi uvođenju smrtne kazne generalno, ne samo u slučaju terorista.

„Ne treba odluke donositi emotivno, već zdravorazumski. Lično smatram da je, ako razdvojimo emocije od zdravog razuma, odluka o uvođenju smrtne kazne u najmanju ruku preuranjena i neprikladna“, zaključio je on.

Matvijenko: Formirati međunarodni tribunal za teroriste

Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko ocenila je da je potrebno formirati međunarodni tribunal za teroriste.

„U saradnji sa našim partnerima porebno je pristupiti formiranju međunarodnog tribunala kako bi se surovo kaznili teroristi koji su počinili teške zločine protiv čovečnosti“, rekla je Matvijenkova.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala