Poljska ugasila radio na kom se emituje program Sputnjika

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaSputnjik
Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljske vlasti ukinule su licencu lokalnom Radiju Hobi preko kojeg je emitovan program Sputnjika zbog, kako je navedeno, narušavanja zakona o televizijskom i radio emitovanju.

U odluci Nacionalnog saveta za televizijsko i radio emitovanje stoji da je poljski radio narušio zakon time što je, potpisivanjem ugovora sa trećim licem, izgubio uticaj na sadržaj informacije koja se emituje.

Sputnjik - Sputnik Srbija
Poljska želi da ugasi radio na kojem Sputnjik emituje program

Istovremeno, navodi se u odluci, poljski radio je na taj način preneo deo prava za emitovanje trećem licu, što se, prema licenci koju je dobio od Nacionalnog saveta za televizijsko i radio emitovanje Poljske, smatra nezakonitim.

Na talasima Radija Hobi se svakog dana u trajanju od sat vremena emituje informativna emisija novinske redakcije Sputnjik na osnovu ugovora koji je još pre tri godine potpisan između poljskog radija i „Glasa Rusije“.

Podsećamo, Poljska je proces ukidanja licence Radiju Hobi započela još u julu ove godine.

Glavna urednica MIA „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan je tada izjavila da ova odluka poljskih vlasti izaziva žaljenje.

„Poljska nas, nažalost, nije iznenadila. Žao nam je što ljudi koji zatvaraju stanicu, koja emituje program drugačijeg sadržaja, nastavljaju da veruju da žive u demokratiji“, izjavila je Margarita Simonjan.

Sadržaj programa Sputnjika odgovara međunarodnim pravilima

Program međunarodne informativne agencije Sputnjik u potpunosti je u skladu sa međunarodnim pravilima i odgovara standardima profesionalizma i kvaliteta, saopštila je pres-služba agencije.

Ukoliko su poljske vlasti oduzele licencu zbog izražavanja drugačijeg mišljenja od pozicije vlasti, onda se radi o cenzuri, što je neprihvatljivo u demokratskom društvu, stoji u saopštenju redakcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala