Kfor ukinuo ograničenja u vazdušnom prostoru Srbije

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIKfor na Kosovu
Kfor na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kfor je od danas ukinuo ograničenja koja su se odnosila na delove vazdušnog prostora Srbije, a koja su važila od 1999. godine.

Ovu vest je danas u Beograd doneo generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je na pres-konferenciji nakon razgovora sa srpskim premijerom rekao da od danas Kfor u potpunosti relaksira zonu bezbednosti, te da ukida ograničenja uvedena 1999. godine.

Srpski premijer Aleksandar Vučić pozdravlja generalnog sekretara NATO-a Jansa Stoltenberga na aerodromu Nikola Tesla - Sputnik Srbija
Pogača, so i garda za prvog čoveka NATO-a

To je, dodao je, konkretan izraz odnosa NATO-a i Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da je to velika vest za Srbiju, jer posle 16 godina više neće biti nikakvih restrikcija u zoni od 25 kilometara u centralnoj Srbiji, što je, kako je rekao, postignuto uz politički dijalog i konkretan razgovor sa NATO-om, a nijedan metak nije ispaljen i nijedan čovek nije izgubio život da bi se to postiglo.

Srbija će imati neuporedivo bolju vojnu zaštitu neba, što je jedna od ključnih stvari i u pripremi odbrane zemlje, poručio je premijer i ponovio da Srbija i dalje ostaje vojno neutralna, ali da vidi dobru budućnost u odnosima Srbije i NATO-a.

Stoltenberg je objasnio da ograničenja koja su važila za delove srpskog vazdušnog prostora više ne postoje, dodajući da to znači punu integraciju Srbije u vazdušni prostor Evrope.

Prema Stoltenbergu, odluka je doneta na osnovu posvećenosti Srbije normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala