Dačić upozorava: Kosovo da ne zloupotrebljava dijalog sa Srbijom

© Sputnik / Đorđe KrstićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je Kosovo da ne zloupotrebljava dijalog sa Srbijom i poručio da Beograd želi nastavak dijaloga, ne kako bi Kosovo postalo nezavisna država, već da bi se došlo do trajnog rešenja problema.

On je, odgovarajući na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Unmiku na poruku predstavnice Kosova Vljore Čitaku da Kosovo neće tražiti pristanak Srbije da se učlani u međunarodne organizacije, rekao da je u Briselu Srbija Kosovu omogućila da dobije međunarodni telefonski broj.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Suspenzija ZSO i zahtev za Unesko nisu dobar korak

„Vi niste hteli dogovor sa nama o članstvu u Unesku zato što ste mislili da je gotovo, da ćete biti primljeni… Napravili ste računicu sa nekim članicama, čiji predstavnici ovde sede, koliko će njih glasati za“, istakao je Dačić.

Kako je dodao, mnoge međunarodne sile su pritiskale određene zemlje da podrže članstvo Kosova u Unesku, ali, kako je istakao, „ne može se sve silom“.

„Vi iz EU svi to dobro znate i nemojte ovde da se pravite da to nije tako. Kosovo je u vašim očima nezavisna država, ali od strane UN ono to nije“, naglasio je šef srpske diplomatije, dodavši da će Srbija učestvovati i dalje na tim sastancima na najvišem nivou.

Kako je primetio, Viljore Čitaku ni reč nije rekla o temi dnevnog reda i upitao zašto je suspendovan Briselski sporazum, kako je to moguće i gde je to predviđeno.

„Nigde to nije predviđeno i to nije moguće“, rekao je Dačić.

On je upitao i šta je sa povratnicima i „kako je to suzavac postao najvažnije sredstvo političke borbe na Kosovu“.

Ukazao je i da je Specijalni sud formiran zbog sumnji da se trgovalo organima Srba na Kosovu.

„Nemojte sada govoriti o zločinima neke druge strane. Slažemo se da treba graditi mir i apsolutno smo otvoreni za dijalog, ali nemojte zloupotrebljavati dijalog. Želimo dijalog, ne da vi postanete nezavisna država, već da dođemo do trajnog rešenja problema“, poručio je Dačić.

Kosovo - Sputnik Srbija
Kosovo: Opozicija preti protestom zbog briselskih sporazuma

On je rekao i da Priština treba da pazi kakav rečnik upotrebljava, jer „svako ko je izgubio ima pravo da se ljuti, ali treba da koristi druge argumente“.

Kosovska predstavnica je na to odgovorila da je Kosovo „slobodna i nezavisna“ zemlja i pozvala Srbiju da uvaži mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Ona tvrdi i da je sednici SB prisustvovala kao ambasadorka Kosova.

„Mi znamo da još nismo članica UN. Ali to što nas vi ne tretirate kao takvu, nas neće sprečiti da se tako predstavljamo“, navela je ona, dodavši da to što Kosovo ovog puta nije uspelo da dobije podršku za članstvo u Unesku ne znači da sledeći put neće uspeti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala