Pentagon potvrdio nameru da pojača vojno prisustvo u Litvaniji

© AFP 2023 / Peter MalukasLitvanski vojnici podižu NATO zastavu
Litvanski vojnici podižu  NATO zastavu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Ministarstva odbrane SAD Ešton Karter potvrdio je nameru, ne samo da sačuva američki kontingent u Litvaniji, već i da pojača svoje prisustvo u zemlji, saopštil aje pres-služba Ministarstva odbrane baltičke republike.
Američko oklopno vozila - Sputnik Srbija
Litvanija traži od Amerike oklopnu tehniku zbog „ruske agresije“

„Sigurni smo da će nastavak finansiranja inicijative za osiguranje evropske bezbednosti omogućiti da SAD sačuva snage, planirane za dislokaciju naoružanja, kao i da se nastavi povećanje našeg prisustva u Litvaniji“, izjavio je Karter juče na sastanku sa ministrom odbrane Litvanije Juzasom Olekasom koji se nalazi u zvaničnoj poseti Vašingtonu.

Olekas je naveo da će politička volja i podrška društva omogućiti jačanje odbrane i dostizanje finansiranja koje je ustanovljeno pred NATO-om u visini od 2 odsto BDP-a zemlje, što će omogućiti da se realizuje program modernizacije litvanske vojske.

„Mi smo spremni da modernizujemo američka oklopna vozila ’Strajker‘ i prodamo ih Litvaniji. Razumemo potrebu Litvanije da dobije ova borbena vozila što pre“, rekao je ministar odbrane SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala