Evakuisana dva stadiona u Hanoveru zbog pretnji eksplozijama (video)

© AP Photo / Markus SchreiberSoccer Game Evacutated
Soccer Game Evacutated - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija je potvrdila da je na železničkoj stanici u Hanoveru pronašla još jedan sumnjivi predmet, a evakuisan je i još jedan stadion u tom gradu, na kom je trebalo da se održi koncert, prenosi „Dojče vele“. Prethodno je evakuisan stadion na kojem je trebalo da bude odigran fudbalski meč između reprezentacija Nemačke i Holandije.

Eksploziv nije pronađen, niko nije uhapšen.

„Policija je pretražila koloseke 11 i 12, a u sadašnjoj situaciji bolje je da pretražimo veoma dobro“, saopšteno je u policiji.

Šef policije Hanovera Folker Kluve je za NDR rekao da je bilo pretnji da će doći do „aktiviranja eksploziva“ na stadionu na kom je trebalo da se odigra fudbalska utakmica.

Nemačka vojska - Sputnik Srbija
Pretnja od terorizma u Nemačkoj veoma visoka

„Ključno upozorenje je stiglo do nas oko 15 minuta pre otvaranja kapija stadiona“, rekao je Kluve.

Šef policije je pozvao građane Hanovera da idu kućama, da izbegavaju stadione i da se ne kreću u većim grupama.

Kluve je takođe rekao da su bile dve pretnje i da se ispostavilo da je prva bila lažna, ali da je potom usledila druga dojava da se sprema napad koja je ozbiljno shvaćena, preneo je Asošijeted pres.

Šef Ministarstva unutrašnjih poslova za Donju Saksoniju Boris Pistorijus izjavio je da policija zasad nije pronašla eksploziv kod stadiona u regionalnoj prestonici Hanoveru.

Brojni mediji prethodno su objavili da je nedaleko od stadiona pronađeno vozilo Hitne pomoći s eksplozivom, Prema podacima izvora, islamisti su planirali teroristički napad na stadionu.

„Dosad niko nije uhapšen. Na pitanje da li je pronađen eksploziv mogu da kažem: do ovog trenutka nije“, rekao je Pistorijus.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer nije želeo da objašnjava razloge za odlaganje fudbalske utakmice u Hanoveru, zamolivši javnost da ima poverenja. 
„Molim nemačku javnost za poverenje… Imali smo ozbiljne razloge da donesemo takvu odluku“, rekao je ministar novinarima.
Jedan nemački lokalni list je, pozivajući se na neimenovane policijske izvore, naveo da je policija navodno pronašla vozilo „puno eksploziva“ u blizini stadiona.

Zasad nema zvanične potvrde ove informacije, prenela je Raša tudej.

Ranije je saopšteno da je prijateljski meč otkazan posle dobijene informacije da je na stadionu planiran bombaški napad.

Agencija AFP je javila da je stadion, koji može da primi 49.000 ljudi, brzo evakuisan.Istovremeno, holandska TV stanica NOS je, pozivajući se na policiju, javila da je meč otkazan zbog „konkretne pretnje“.

Policija nije precizirala o kakvim je tačno bezbednosnim razlozima reč.

Prethodno je policija na kratko zatvorila stadion u Hanoveru zbog sumnjivog kofera.

Navijačima nije bilo dozvoljeno da uđu na stadion dva i po sata pre početka utakmice. Policija je kasnije otvorila vrata za posetioce.

Trebalo je da utakmicu prati i nemačka kancelarka Angela Merkel i nekoliko drugih ministara, preneli su mediji.

Francuska policija sa migrantima - Sputnik Srbija
Policiji Francuske i Belgije pobegao sumnjivi automobil

Meč je trebalo da se igra četiri dana posle terorističkih napada u Parizu, u kojima je 129 ljudi ubijeno. U vreme napada igrao se prijateljski meč između Nemačke i Francuske, a ispred stadiona razneo se jedan bombaš-samoubica.

I Belgija je iz bezbednosnih razloga otkazala današnju prijateljsku fudbalsku utakmicu sa Španijom.

Belgijska fudbalska federacija saopštila je da je odluka doneta sinoć, nakon što je vlada preporučila da se utakmica ne igra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala