Na šta su islamisti primorali EU

© REUTERS / Yves HermanZastave ispred sedišta EU u Briselu
Zastave ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
EU prvi put aktivira član 42.7 — reakcija na agresiju. Član predviđa da su sve članice EU u obavezi da „pruže pomoć i asistiraju na svaki raspoloživ način“ u slučaju da je neka zemlja-članica žrtva oružane agresije na svojoj teritoriji.

To je prvi put da se tako nešto događa od potpisivanja Lisabonskog sporazuma, a više detalja biće saopšteno tokom dana.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drijan zatražio je zvanično pomoć članica Evropske unije zbog oružane agresije na tu zemlju.

„U Briselu smo se upravo pozvali na član 42.7“, objavio je Le Drijan na Tviteru.

 

U pitanju je aktivacija člana 42.7, u kome se navodi da su sve članice EU u obavezi da „pruže pomoć i asistiraju na svaki raspoloživ način“ u slučaju da je neka zemlja-članica žrtva oružane agresije na svojoj teritoriji.

„Francuska traži od evropskih partnera bilateralnu podršku u borbi protiv Daeša u Iraku i Siriji, kao i pojačano vojno učešće drugih članica u operacijama u kojima Francuska već učestvuje“, rekao je izvor iz Brisela agenciji AFP.

Kako prenosi „Gardijan“, Le Drijan je naveo da bi partneri pomogli ili učešćem u operacijama u Siriji i Iraku ili pružanjem podrške na drugim mestima, kako bi se rasteretila vojska Francuske.

„Francuska ne može sama“, rekao je Le Drijan kolegama u Briselu.

Iako postoje spekulacije, Francuska se još nije pozvala na član 5 Sporazuma o NATO-u, koji garantuje vojnu pomoć savezniku koji je napadnut.

I član 42.7 iz Ugovora o Evropskoj uniji i član 5 Sporazuma o NATO-u podrazumevaju da je u pitanju pravo na samoodbranu, u skladu sa članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija.

NATO je aktivirao član 5 samo jednom — nakon napada na Njujork 11. septembra.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala