Lideri G20: Stvoriti uslove za povratak migranata njihovim kućama

© Press-služba Prezidenta RF / Uđi u bazu fotografijaSamit G20 u Antaliji
Samit G20 u Antaliji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri G20 pozvali su sve zemlje da doprinesu pronalasku rešenja za krizu sa migrantima i da pruže neophodnu podršku, zaključeno je na samitu lidera „velike dvadesetorice“, koji je održan u Turskoj.

U dokumentu koji je objavljen nakon završetka samita navodi se da veliku zabrinutost predstavlja obim krize sa migrantima kao i svi prateći humanitarni, politički, socijalni i ekonomski faktori.

Samit G20 u Antaliji

„Pozivamo sve zemlje da ulože napor kako bi se pronašlo rešenje za krizu i ravnomernije rasporedio teret pre svega kada je reč o bezbednosti i razmeštanju ogromnog broja migranata. Pored toga, potrebno je obezbediti sve neophodne socijalne uslove, a u tom smislu i obrazovanje“, navodi se u dolimentu.

Uporedo sa tim, neophodno je stvoriti uslove kako bi se migranti bezbedno i svojevoljno vratili svojim kućama, piše u dokumentu.

Borba protiv terorizma

Lideri G20 ne prave razliku između terorističkih organizacija, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon završetka samita.

Pored toga, oni su se složili i da je neophodno uložiti velike napore ukako bi se povećala bezbednost u avionskom saobraćaju. Turski predsednik je istakao da lideri „velike dvadesetorice“ odlučno nastavljaju borbu protiv međunarodnog terorizma.

Ekonomski aspekti samita

Lideri G20 dogovorili su se da će nastaviti da razvijaju transparentnost i konkurentnost energetskog tržišta putem diversifikacije izvora energije i preko dodatnih investicija kako bi se osigurala energetska bezbednost.

Uporedo sa tim, na samitu je dogovoreno da sve zemlje treba da rade na tome kako bi međudržavni trgovinski sporazumi bili transparentni i u skladu sa normama Svetske trgovinske organizacije, kako bi doprineli stvaranju sigurnijeg trgovinskog sistema.

Svi učesnici samita poručili su svojim ministrima trgovine da uspostave kontakt kako bi se regularno sastajali i diskutovali o mogućnostima

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala