Šest ponuda za kupovinu „Telekoma“

© AP Photo / Mikica PetrovicTelekom Srbija
Telekom Srbija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je večeras da je stiglo šest ponuda za kupovinu kompanije „Telekom Srbija“.

Ljajić je to rekao gostujući na Radio-televiziji Vojvodine i dodao da će biti izabrana najbolja, ali i da ne može da iznosi više informacija, te da će tako i ostati.

Ministar Ljajić je dodao i da sledi takozvana treća faza, koja traje 14 dana.

Telekom Srbija - Sputnik Srbija
Ko hoće da kupi srpski „Telekom“

„Privredni savetnik analizira dokumenta, a agencija za privatizaciju proverava učesnike u postupku. Nakon isteka 14 dana dobićemo listu vrednovanu po ceni koju nude za kupovinu 58 odsto akcija“, ukazao je Ljajić i dodao da će Komisija analizirati ponude i dati konkretan predlog.

On je podsetio da je 2012, pri ranijem pokušaju prodaje „Telekoma“, bio zainteresovan samo austrijski telekom, ali ponuda nije zadovoljila tadašnju minimalnu cenu.

„Sada imamo šest ponuda, što je gotovo iznenađujuće“, rekao je ministar, koji je podsetio da je prošle godine prodat bugarski mobilni operater, a da je postojao samo jedan ponuđač.

Ljajić je dodao i da ne može u ovom trenutku da govori o bilo kom ponuđaču, jer je to zabranjeno uredbom, ali i naveo da je stav privatizacionog savetnika da se u ovoj fazi ne izlazi sa imenima ili cenom.

Protest protiv prodaje Telekoma - Sputnik Srbija
Protest sindikata zbog privatizacije Telekoma (video)

„Sve ovo radimo da bismo dobili što bolju ponudu“, naglasio je Ljajić i dodao da će radnicima, ako „Telekom“ bude prodat, biti obezbeđen socijalni program, a da se insistira i na investicionom programu.

„Očekuje se da radnici dobiju adekvatne otpremnine, i to će biti najviše otpremnine koje je dobilo bilo koje javno preduzeće“, rekao je Ljajić i istakao da „Telekom“ radi sa neuporedivo manje ljudi i izdržava konkurenciju.

Ljajić je rekao da niko nije rekao da „Telekom“ mora da se proda, ali da bi to bilo dobro.

„Mi ne prodajemo iz hira, niti iz nekakvih političkih razloga, niti da bismo popunili budžetske rupe. Međutim, niko ne zna kako će biti za dve godine na tržištu, nema tog eksperta koji može to da vam kaže“, rekao je Ljajić.

Ruski operater mobilne telefonije MTS - Sputnik Srbija
Rusi zainteresovani za „Telekom“

Upitan da li to znači da se radi o želji za stranim kapitalom, Ljajić je odgovorio da su u ovom trenutku potrebna nova ulaganja, novi servisi da bi se opstalo na tržištu.

„Bez stranih investicija i novog svežeg kapitala ne možete da izdržite utakmicu“, rekao je ministar, navodeći da usluge „Telekoma“ neće poskupeti, jer kompanija posluje po tržišnim uslovima gde konkurencija iziskuje nižu cenu usluga.

Na pitanje kako će „Telekom“ funkcionisati na Kosovu ako bude prodat, ministar je rekao da će „Telekom“ dobiti dozvole za rad i mogućnost za proširenje, kao i mogućnost da učestvuje na tenderu za trećeg operatera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala