SAD i Saudijska Arabija zajednički pomažu „umerenu opoziciju“

© AFP 2023 / BARAA AL-HALABIObuka sirijske opozcijije u američkom kampu
Obuka sirijske opozcijije u američkom kampu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Barak Obama i kralj Saudijske Arabije Salman ibn Abdulaziz el Saud podržali su mirovni proces u Siriji i odlučili da će zajednički pomagati sirijsku „umerenu opoziciju“, saopštila je Bela kuća.
Američki predsednik Barak Obama - Sputnik Srbija
Obama: Zaustavili smo Islamsku državu

Lideri dveju zemalja saglasni su da je važno uraditi sve kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji i započeo proces političke transformacije u toj zemlji. 

Oba lidera su ocenila da je susret šefova ministarstava spoljnih poslova u Beču doneo pozitivne rezultate, ali i istakli potrebu nastavka diplomatskog progresa.

Bela kuća je navela i da je prilikom razgovora dogovorena pomoć „umerenoj opoziciji“, kao i da je bilo reči o njihovoj ulozi u budućim procesima kako bi se obezbedio mir u Siriji.

Načelnik glavne operativne uprave generalštaba Rusije Andrej Kartapolov - Sputnik Srbija
Ruska i američka avijacija počele saradnju na sirijskom nebu

Obama i kralj Saudijske Arabije obavezali su se da će značajno povećati napore u borbi protiv Islamske države, kao i da će u tom smislu aktivno podržavati vlasti Iraka.

Uporedo, američki list Vašington post objavio je da su Saudijska Arabija i Turska zatražile od SAD da se teroristička grupa Ahrar el Šam uvrsti u „umerenu opoziciju“ i na taj način izuzme od bombardovanja.

List je, pozivajući se na izvor iz administracije predsednika SAD, naveo da će Bela kuća morati da razmotri to pitanje, ali i da je verovatno da će državni sekretar SAD Džon Keri biti spreman na taj korak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala