Pariz može poslati vojnu ekspediciju na Bliski istok

© REUTERS / Yves HermanFrancuska vojska u blizini Ajfelove kule dan nakon niza smrtonosnih napada u Parizu, 14. novembar 2015
Francuska vojska u blizini Ajfelove kule dan nakon niza smrtonosnih napada u Parizu, 14. novembar 2015 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska bi mogla da pojača svoje učešće u borbi sa Islamskom državom, pa čak i da pošalje vojnu ekspediciju, kao što je bio slučaj u Africi, smatraju analitičari Stratfora, za koji se govori da je „CIA u senci“.
Ljudi  ispred pozorišta Bataklan u Parizu, posle pucnjave, Francuska. 14.11.2015.godine - Sputnik Srbija
Poznata imena trojice pariskih terorista

„Francuska ima više mogućnosti za odmazdu, ali odgovor je uslovljen time ko je odgovoran (za teroristički napad). Ako bude ustanovljeno da iza napada od 13. novembra stoji ID, Francuska će verovatno pojačati svoju vojno-vazdušnu operaciju u Siriji“, smatraju eksperti.

U isto vreme, u Stratforu navode da je „nebo Sirije već puno koalicionih snaga i ruskih vojnih aviona“. U vezi sa tim, Francuska bi mogla da intenzivira operaciju protiv ID u Iraku i u drugim zemljama, uključujući Libiju.

„Druga mogućnost može biti jačanje programa obuke i opremanja antiterorističkih snaga u Iraku i Siriji i čak izvođenja borbenih operacija protiv ključnih lidera (ID)“, smatraju eksperti.

Štaviše, navodi Stratfor, Francuska bi mogla da pošalje ekspedicioni korpus, kao što je ranije radila u afričkom regionu Sahel. Republika je dugi niz godina vodila borbu protiv različitih ekstremističkih grupa, pomažući vladama savezničkih afričkih država. U tu svrhu, Francuskoj će biti potrebna transportna avijaciona pomoć od saveznika iz NATO-a, pre svih od SAD, smatraju eksperti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala