G 20: Odlučno odgovoriti na teror Islamske države

© Press-služba Prezidenta RF / Uđi u bazu fotografijaSamit G20 u Antaliji
Samit G20 u Antaliji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetski lideri upozoravaju na „akutni i sve veći priliv stranih boraca terorista“ i dogovorili su se da će pojačati bezbednost avio-saobraćaja, navodi se u nacrtu saopštenja sa samita grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta (G 20) u Antaliji u Turskoj.

U nacrtu saopštenja, u koji je agencija AFP imala uvid, ističe se da su se svetski lideri dogovorili da će razmenjivati obaveštajne podatke i pratiti prelaske granica.

Putin i Obama na marginama samita G-20 u Beleku kod Antalije - Sputnik Srbija
Dogovor Putina i Obame o prekidu vatre i pregovorima u Siriji (video)

Svetski lideri su na Samitu G 20 istakli da će odlučno da odgovore na teror Islamske države u Parizu — američki predsednik Barak Obama je to nasilje nazvao „napadom na civilizovan svet“, a ruski predsednik Vladimir Putin je pozvao na „globalne napore“ u suprotstavljanju takvoj pretnji.

„Nebo se pomračilo užasnim napadima koji su se odigrali u Parizu“, rekao je Obama po dolasku u Antaliju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, domaćin samita, rekao je da će lideri uputiti „snažnu poruku“ u vezi sa borbom protiv međunarodnog terorizma, ali nije precizirao tačne korake.

Putin je pozvao na jačanje napora u borbi protiv terorizma, navodeći da ta borba mora da se vodi u skladu sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i suverenim pravima i interesima svake države, prenela je agencija AP.

Samit BRIKS-a u Antaliji - Sputnik Srbija
BRIKS za stvaranje antiterorističkog fronta

Samit G 20 počeo je minutom ćutanja u pomen žrtvama terorističkih napada u Parizu i Ankari.

Predsednik Turske rekao je, otvarajući samit G 20, da je očigledno da postoji bliska veza između ekonomskog i bezbednosnog polja, kao i da su napadi u Parizu još jednom pokazali da ekonomski problemi zavise od političkih, socijalnih i kulturnih pitanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala