Šarli ebdo: Više nam ne treba religija

© AP PhotoList Šarli Ebdo
List Šarli Ebdo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crtač francuskog satiričnog magazina Šarli ebdo Žoan Safr objavio je nekoliko karikatura povodom terorističkih napada u Parizu, a na jednoj od njih poručio je svima koji se mole za „grad svetlosti“ da religija više nije potrebna.

„Prijatelji iz celog sveta, hvala vam za #MolitveZaPariz, ali religija nam više nije potrebna! Naša vera ide muzici! Poljupcima! Životu! Šampanjcu i radosti! #ParisIsAboutLife“, napisao je na jednom od crteža, koje je objavio na svom instagram profilu, prenosi Indipendent.

Među karikaturama, kojima Safr pokazuje svoju tugu i bes zbog niza sinoćnih napada u Parizu, ističe se i crtež broda koji ne tone, a ispod kojeg je napisano „talasi ga biju, ali on ne tone“, što je moto francuske prestonice.

Teroristički napadi u Parizu - Sputnik Srbija
UŽIVO: Francuska objavila rat teroristima (video)

„Terorizam nije naš neprijatelj. Terorizam je način operacije. Ponavljanje rečenice: ’Mi smo u ratu‘, bez nalaženja hrabrosti da imenujemo svoje neprijatelje, ne vodi nas nikuda. Naši neprijatelji su oni koji vole smrt. U raznim oblicima oni su oduvek postojali. Istorija brzo zaboravlja“, podsetio je Safr na jednom od crteža.

Na karikaturama su napisane i poruke kao što su: „Vekovima su ljubitelji smrti pokušavali da nam oduzmu ukus života“ — „Nikad nisu uspeli“, kao i „Francuska je stara zemlja gde se zaljubljeni grle slobodno“ — „Oni koji vole život na kraju su jedini nagrađeni“.

„Umesto da se pregrađujemo, treba da zapamtimo ono što je dragoceno — svoj način života“, poručio je Safr.

List Šarli ebdo bio je meta terorističkog napada u januaru 2015. godine, kada je ubijeno 10 novinara tog satiričnog magazina i još 7 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala