EU: Teško je odrediti terorističke grupe u Siriji

© jamdesignZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teško je odrediti terorističke grupe u Siriji. Za to je osnovni spisak onaj koji su sastavile Ujedinjene nacije, međutim, grupacije često menjaju imena, izjavio je novinarima visokopostavljeni predstavnik EU.
Portparolka MIP-a Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Sirijska opozicija ključna za rešavanje konflikta

Ranije je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov izjavio da glavni zadatak predstojeće bečke konferencije o Siriji, zakazane za 14. novembar, treba da bude usaglašavanje spiska opozicionih grupa sa kojima treba voditi pregovore i sastavljanje drugog spiska — terorističkih organizacija.

„Postoje dva spiska — spisak opozicionih grupa, koje treba da učestvuju u prelaznom periodu, i u koji su uključeni ljudi koji nisu povezani sa Islamskom državom. Postoji i spisak terorističkih grupa. To je spisak koji određuje UN. Mi pokušavamo da polazimo od toga. Međutim, to nije jednostavno, jer tamo postoji na stotine raznih grupa. Grupa koja je na spisku UN upisana kao teroristička, može promeniti ime sledeći dan“, rekao je predstavnik EU, odgovarajući na pitanje kako EU razlikuje grupe povezane sa Islamskom državom od onih koje nisu povezane sa teroristima.

On je dodao da „nije jednostavno ustanoviti ko je u Siriji teroristička grupa“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala