SAD: Ko je za saradnju sa Rusijom, a ko protiv nje

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i SAD
Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Sjedinjene Američke Države trebalo bi da se zajedničkim snagama bore protiv Islamske države, izjavila je šefica Odbora za obaveštajne poslove američkog Senata Dajana Fajnstajn za američki televizijski kanal En-Bi-Si. Ruski politikolog Vladimir Šapovalov ovu izjavu smatra važnim signalom da SAD žele da poboljšaju odnose dveju država.

Ovo je samo pitanje vremena, rekla je Fajnstajnova i dodala da su se stvorili uslovi za početak saradnje: Sjedinjene Američke Države su počele da razmenjuju sa ruskim kolegama obaveštajne podatke, što nisu činile ranije. Zamenik direktora Instituta istorije i politikologije Moskovskog pedagoškog državnog univerziteta politikolog Vladimir Šapovalov smatra ove izjave bitnim signalom da SAD žele da poboljšaju, urede odnose između dveju država.

Ruski vazdušni napadi na položaje ID u Siriji - Sputnik Srbija
Sirija: Efikasna borba protiv terorizma moguća

„Nadam se da je to prva lasta. Savršeno je jasno da je združivanje snaga jedini stvarni način da se prekine konflikt u Siriji. To što su američki političari počeli o tome da govore, mislim da je to dobar signal. To pokazuje da se dešava obrt u američkoj politici, oni shvataju da bez široke koalicije sa Rusijom problem ne može biti rešen“, rekao je Vladimir Šapovalov za Sputnjik.

Politikolog smatra da američki političari počinju da shvataju da je neophodno sarađivati sa Rusijom.

„Svi važni mehanizmi kojima se može uticati na situaciju na Bliskom istoku — kako vojni tako i diplomatski, nalaze se u rukama Rusije. Mislim da bi i za Ameriku to bila razumna politika, da deli sa Rusijom to breme rešavanja problema. Ovde nije poenta međusobno se nadmetati ili mešati se, već ujediniti snage kako bi se kriza rešila. I razmena obaveštajnih podataka svedoči o tome da i visoki američki zvaničnici počinju da shvataju da Amerika više gubi kada redovno kritikuje Rusiju. Neophodno je ujediniti snage“, smatra Vladimir Šapovalov.

Trenutno se u SAD vodi borba među pristalicama i oponentima ideje približavanja Rusiji, smatra politikolog.

„Ruska inicijativa je izbila dah, pokvarila im je planove i sada je za Amerikance nastupio momenat istine. SAD ne shvataju najbolje kako bi trebalo da se postave u ovoj situaciji. U SAD je počela borba između pristalica zaoštravanja odnosa i pristalica ideje približavanja Rusiji. Mislim da će tek postepeno preovladati jedan konkretan stav“, zaključuje Šapovalov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala