Tusk: Teško do sporazuma s Britanijom o reformi EU

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDZastavice EU i Velike Britanije
Zastavice EU i Velike Britanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropskoj uniji biće veoma teško da se sporazume s Velikom Britanijom u vezi sa sprovođenjem reformi, i nema garancija da će to biti učinjeno u decembru, izjavio je predsednik Saveta Evrope Donald Tusk.

„Naravno, to je složeno pitanje. Zbog toga je ovo pismo meni bilo tako interesantno. Ali moram da kažem da će biti veoma teško postići sporazum i nema garancija da ćemo to uspeti da učinimo u decembru“, rekao je Tusk.

Britanski premijer Dejvid Kameron - Sputnik Srbija
Kameron ne odustaje od uslovljavanja EU

Prema njegovim rečima, Savet Evrope i Evropska komisija će učiniti sve što je moguće kako bi se dogovorili s Britancima. 

„Bilateralni pregovori će se odvijati pod rukovodstvom šefa mog kabineta, uz učešće komisije. Ako nam bude odgovaralo, učestvovaćemo, naravno, obojica, i Žan Klod Junker i ja. Ali, naravno, danas je igra veoma teška“, izjavio je predsednik Saveta Evrope. 

U utorak je britanski premijer Dejvid Kameron održao programski govor povodom budućnosti svoje zemlje u Evropskoj uniji, iznevši niz zahteva za reformisanje ove zajednice, a pre svega u vezi sa povećanjem ovlašćenja nacionalnih parlamenata zemalja-članica. Pored toga, svoje predloge Kameron je uputio u pismu šefu Saveta Evrope Donaldu Tusku. 

Do kraja 2017. godine u Velikoj Britaniji treba da bude održan referendum o članstvu u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala