Nastavlja se progon ruskih novinara, ovoga puta u Češkoj

© Sputnik / Marijana KolakovićKrovovi Praga, Češka.
Krovovi Praga, Češka. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odeljenje za štampu češkog ministarstva inostranih poslova odbilo je da produži akreditaciju dopisniku Međunarodne informativne agencije „Rusija sevodnja“ Aleksandru Kuranovu, pozivajući se na odluku koju je prethodno donelo Odeljenje za bezbednost tog ministarstva. Razlozi za odbijanje akreditacije su – strogo poverljivi.

„Saopštavam Vam da je odgovor na Vašu molbu za produžavanje novinarske vize negativan“, piše u dokumentu koji je potpisala šefica odeljenja za štampu Mihaela Lagronova.

 

Kasnije je njena zamenica Irena Valentova, odgovarajući na pitanje RIA Novosti o razlozima odbijanja, saopštila da je to učinjeno na osnovu odluke Odeljenja za bezbednost Ministarstva inostranih poslova Češke.

 

Odluka čeških vlasti da odbije da obnovi akreditaciju dopisniku Međunarodne informativne agencije „Rusija sevodnja“ predstavlja cenzuru i protivi se međunarodnim principima zaštite prava novinara, ocenila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Glavna urednica Rosija sevodnja Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Simonjan: Estonske vlasti protiv slobode govora

„To je još jedna pojava cenzure i progona ruskih novinara u zapadnim zemljama. Nažalost, to je udaljavanje od normi i principa koje su utvrdile međunarodne organizacije u sferi zaštite prava novinara, a koje je potpisala i ova čudesna zemlja“, izjavila je Zaharova.

 

Glavna urednica agencije Margarita Simonjan izjavila je da je Ministarstvo inostranih poslova Češke postupilo u „najboljoj sovjetskoj tradiciji“, objavljujući da je razlog za odbijanje akreditacije inostranom dopisniku strogo poverljiva informacija.

 

„Prag je nastupio u najboljoj sovjetskoj tradiciji. Novinaru je odbijena akreditacija. Razlozi su poverljivi. Pravim putem idete, drugovi“, rekla je Margarita Simonjan.

 

Aleksandar Kuranov je dopisnik MIA „Rusija sevodnja“ u Češkoj od juna prošle godine. Radi u Pragu od osamdesetih godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala