Srbija i njen narod znaju vrednosti mira

© Tanjug / Sava RadovanovićNikolić Tomislav
Nikolić Tomislav - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali povodom državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Predsednik se poklonio i odao počast stradalima u Velikom ratu, a sa njim su bili i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i komandant Garde Vojske Srbije Milomir Todorović.

„Srbija i njeni saveznici su pokazali velikodušnost potpisivanjem primirja sa onima koji su spremali pogrom u svetu. Vreme primirja je priprema za oprost neprijatelju i završava se mirom za sve. Srbija i danas želi da pomogne u ostvarivanju mira za sve. Srbija i njen narod znaju vrednosti mira. Vama večita slava i hvala“, napisao je Nikolić u Knjizi utisaka.

Dan primirja, koji se obeležava 11. novembra u 11 sati, kao državni praznik u Srbiji se obeležava neradno od 2012. godine i predstavlja dan kada su 11. novembra 1918. u 11 sati u železničkom vagonu u Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

U Srbiji se kao simbol tog praznika koriste cvet Natalijina ramonda, koja je ugrožena vrsta i raste na Kajmakčalanu, a poznat je i kao cvet–feniks, i traka sa bojama Albanske spomenice, crnom i zelenom, koja je prikazana iznad ljubičastog cveta.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala