Migranti u Češkoj štrajkuju glađu

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIIzbeglice, migranti
Izbeglice, migranti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više desetina migranata počelo je štrajk glađu u jednom od zatvorenih prihvatnih centara u Češkoj u znak protesta protiv dužine njihovog boravka, saopštili su volonteri koji posećuju objekat.

Češka je izbegla velike migracije preko svoje teritorije, jer su stotine hiljada ljudi, koji beže od rata na Bliskom istoku i siromaštva, izabrali lakši put od Balkana do Nemačke koji vodi preko Austrije.

Štrajk je počeo u utorak, u novootvorenom centru Drahonice, 90 kilometara zapadno od Praga.

Specijalci potiskuju izbeglice na grčkom ostrvu Lezbos - Sputnik Srbija
„Švedska nije obećana zemlja“

„Ujutru je bilo 44 osoba koje su počele štrajk glađu, a u poslepodnevnim satima bilo ih je više od 60“, kazala je volonterka Petra Dams za Rojters.

Prema njenim rečima, napetost je porasla kada je 40 ljudi prevezeno iz Drahonice u 3 sata ujutro, što je kod drugih migranata povećalo strah od deportacije.

Službenici u pritvoru nisu bili raspoloženi za komentar.

Većina od 144 izbeglice u Drahonicama dovedeno je iz drugog centra u Bela Jazovi, u kojem su uslovi koji su tamo vladali veoma oštro kritikovani.

Mere zadržavanja u češkim prihvatnim centrima obično traju do 90 dana i primenjuju se na većinu migranata koji ne traže azil u toj zemlji. Za prvih devet meseci bilo ih je 7.201, a mnogi su po oslobađanju nastavili put ka Nemačkoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala