Ruski stručnjaci: Priština neće odustati od Uneska

© AP Photo / Michel EulerGeneralna skupština Uneska u Parizu
Generalna skupština Uneska u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski stručnjaci smatraju da Priština neće odustati od pokušaja da uđe u Unesko.

Politički analitičar, viši naučni saradnik Instituta Evrope RAN Pavel Kandelj siguran je da će Kosovo opet pokušati da postane članica ove organizacije.

Darko Tanasković - Sputnik Srbija
Tanasković: Bojim se da Priština neće shvatiti poruku u Unesku

„Naravno da će pokušati, tim pre što im je ovog puta falilo samo nekoliko glasova koje će možda u međuvremenu kupiti“, ističe on.

Stručnjak Međunarodnog instituta društveno-političkih studija Vladimir Bruter izjavio je za Sputnjik da bi, u slučaju da je Kosovo primljeno u Unesko, sledeći korak bio njen pokušaj da stupi u Ujedinjene nacije.

Odgovarajući na pitanje šta bi sa političke tačke gledišta značio prijem Kosova u Unesko, Bruter je rekao da bi to bio „vrlo opasan presedan“.

„Vidimo da čak i katalonski i škotski separatisti, koji otvoreno govore da im je krajnji cilj postizanje nezavisnosti, shvataju da se to jednostrano ne može raditi. Ovde je cilj isti, samo što Kosovo pokušava da sve to opet jednostrano uradi, bez saglasnosti Srbije“, naglasio je on.

Komentarišući situaciju na Kosovu na kojem, kako kaže, vlada kriminal, Bruter je rekao da će Kosovo imati podršku Zapada sve dok im takva situacija bude odgovarala.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Naše komšije se obrukale

„Zapad će zatvarati oči pred kriminalom. Kada oni odluče da je vreme da nešto izmene, oni će to glatko uraditi“, naglašava on.

Stručnjak je rekao da je potez Prištine da Kosovo postane članica Uneska bio pokušaj da se vidi kako bi reagovala svetska zajednica da je Kosovo htelo da zakuca na vrata nekih drugih svetskih institucija.

Na pitanje da li to što Priština nije uspela ukazuje na neke promene u odnosima među državama, Bruter kaže da je važnu ulogu odigralo to što se odnos između Zapada i država Afrike, konkretno zemalja Bliskog istoka, značajno pogoršao.

„Problem migracije je ovaj odnos ohladio i stepen uticaja, makar u ovom trenutku, značajno se smanjio“, zaključuje on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala