SAD usvojile budžet za odbranu zemlje — 607 milijardi dolara

© AFP 2023 / MARK RALSTON Američka zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Senat SAD usvojio je vojni budžet za odbranu zemlje u vrednosti od 607 milijardi dolara, u okviru kojeg su odobrena sredstva i za vojnu pomoć Ukrajini.
Pentagon - Sputnik Srbija
Budžet Pentagona za 2016. godinu planiran je u visini od 534 milijardi dolara

Novi, revidirani budžet, čiji iznos prevazilazi sumu od 600 milijardi dolara, ipak će uključiti i sporno održavanje zatvora Gvatanamo u Meksiku, zbog čega je američki predsednik Barak Obama uložio veto na prethodnu verziju budžeta.

U budžetu je predviđeno i 300 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini u vidu naoružanja, tehnike i municije.

Međutim, ukoliko se u Ukrajini bude poštovalo primirje, kao što je to slučaj u protekla dva meseca, Vašington neće morati da upotrebi sredstva namenjena Kijevu.

Prvenstveno je vojni budžet na odbranu SAD iznosio 612 milijardi dolara, međutim administracija američkog predsednika uložila je veto na usvajanje budžeta jer je podrazumevao održavanje zatvora Gvantanamo, kao i sprovođenje određenih odbrambenih programa u visini od 90 milijardi dolara.

Peskov: Rusija neće trošiti basnoslovne sume na odbranu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Peskov: Operacija u Siriji nije teret za ruski budžet

Kada je reč o odbrani zemlje, Rusija bira daleko jeftinije i efikasnije opcije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je objasnio da SAD troše ogromne sume na formiranje protivraketnog štita.

„Ruski predsednik (Vladimir Putin) u više navrata je govorio da Rusija neće kao Amerika da troši neverovatne sume novca na formiranje protivraketnog štita. Predsednik je govorio da su varijacije na koje se odlučuje Rusija daleko jeftinije i efikasnije“, rekao je Peskov.

Putin je ranije izjavio da će Rusija preduzeti sve neophodne mere kako bi se učvrstio potencijal strateškog nuklearnog naoružanja, ali i da će se raditi na učvršćivanju PVO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala