Medvedev: Hladni rat u 21. veku nemoguć

© Sputnik / Dmitry Astakhov / Uđi u bazu fotografijaRuski premijer Dmitrij Medvedev
Ruski premijer Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnosi Rusije sa mnogim zapadnim zemljama daleko su od idealnih, ali scenario hladnog rata u 21. veku je nemoguć, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.
Zastava Velike Britanije na ambasadi u Moskvi - Sputnik Srbija
London ne smatra da su odnosi sa Moskvom zamrznuti

„Međunarodna situacija je komplikovana, to je istina. Sa druge strane, kad je pa ona bila jednostavna? Ako govorimo o odnosu Rusije sa čitavim nizom zapadnih zemalja – oni su daleko od idealnih, neki čak spominju i hladni rat“, rekao je Medvedev u intervjuu za „Rosijskaju gazetu“.

Međutim, ukazao je ruski premijer, ne radi se o nekakvoj floskuli, već o tome da svaki lider, bilo da je reč o predsedniku ili premijeru, dobro zna kakvu odgovornost nosi donošenje jedne ili druge odluke.

„Smatram da u 21. veku scenario hladnog rata nije moguć“, istakao je on.

Nikola Sarkozi - Sputnik Srbija
Sarkozi: Novi Hladni rat sa Rusijom velika greška

Medvedev se prisetio i prethodna dva svetska rata naglasivši da mnogi svetski lideri dobro pamte taj period. 

„To ne znači da se Rusija drugačije odnosi prema tragediji koja je zadesila svet tokom 20. veka, s obzirom da je tragediju ratova osetila cela planeta. Očigledno je da niko to ne sme čak ni da pomisli“, rekao je on.

Ruski premijer je citirao i čuvenog naučnika Alberta Ajnštajna koji je svojevremeno govorio kakvo će se oružje koristiti u trećem svetskom ratu: „Ja ne znam kakvo će se oružje koristiti u trećem svetskom ratu, međutim znam da će se u četvrtom koristiti kamenje“.

„On je još tada nagoveštavao da treći svetski nuklearni rat čovečanstvo neće preživeti, i u tom kontekstu taj komentar i dalje ostaje veoma aktuelan“, zaključio je Medvedev.

Rast ekonomije već naredne godine

Ekonomski preporod možemo očekivati već naredne godine, rekao je ruski premijer.

Ruska berza - Sputnik Srbija
Ruska ekonomija se oporavlja

„Polazimo od toga da će se inflacija naredne godine spustiti na nivo od sedam odsto, što će usloviti ekonomski rast“, rekao je on.

Istovremeno, najavio je Medvedev, na predstojećem sastanku sa predstavnicima ruske Vlade razgovaraće o budžetu za narednu godinu. 

Kako je rekao, prihodi za narednu godinu planirani su na nivou od 13,7 biliona rubalja, dok će rashodi iznositi 16 biliona. „Deficit u budžetu će iznositi oko tri odsto BDP-a“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala