Moskva: Situacija ne terenu demantovala Prištinu

© Flickr / PROBossiMoskva
Moskva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odgovorni sekretar komisije Ruske Federacije za saradnju sa Uneskom Grigorij Ordžonikidze izjavio je da Rusija polazi od toga da Rezolucija 1244 nije ukinuta i da postavljanje pitanja o članstvu takozvane Republike Kosovo nije legitimno.
Unesko - Sputnik Srbija
Pobeda Srbije: Kosovo nije primljeno u Unesko (video)

„Ruski stav je zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. Prema ovoj rezoluciji, Kosovo nije država nego teritorija koja se nalazi pod privremenom upravom UN. Kosovo nije legitimno. Kosovo je sastavni deo Srbije“, rekao je Ordžonikidze u izjavi za Sputnjik, komentarišući današnji ishod glasanja u Unesku.

On je rekao da je kosovska delegacija pokušavala da ubedi Unesko da će nakon učlanjenja u ovu organizaciju strogo poštovati konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, koju je usvojila Generalna konferencija Uneska 1972. godine.

Međutim, kako kaže, situacija na terenu je malo drugačija.

„Neophodno je renoviranje spomenika, treba obezbediti njihovu zaštitu i, što je najvažnije, pristup ovim spomenicima za pravoslavne vernike, jer bez toga crkve i manastiri ne mogu da funkcionišu“. 

Prema njegovim rečima, na Kosovu uslovi za sve to nisu obezbeđeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala