Lavrov: Proširiti spisak učesnika u pregovorima o Siriji

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Sergej Lavrov
Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predložio je da se u pregovore o Siriji uključi i Arapska liga, kao i Organizacija islamske saradnje, imajući u vidu da se na taj način uključuju sve islamske zemlje, a sve je više onih koji žele da ovaj konflikt predstave kao rat između šiita i sunita.

„Takav pogled na konflikt u Siriji predstavlja veoma grubu provokaciju, a pokušavaju da je nametnu lideri mnogih odgovornih država, uključujući i pojedine zapadne zemlje“, rekao je Lavrov.

A Su-34 - Sputnik Srbija
Teroristi u Siriji menjaju taktiku (video)

On je istakao da će u skorije vreme biti organizovan još jedan susret u Beču, i to u raširenom sastavu, gde će učestvovati oko 20 zemalja i organizacija.

„Upravo iz tog razloga je neophodno uključiti i Organizaciju islamske saradnje, koja radi pri UN, kako bi se što pre stimulisali pregovori između zaraćenih strana u Siriji“, objasnio je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je iskoristio priliku da pozove sve ključne igrače da ulože više napora kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji i primorale sve strane, uključujući i vladajuću partiju, da sednu za pregovarački sto.

„Čitav niz naših partnera, kao i ranije, zatvaraju oči pred konkretnim problemima. Oni pokušavaju da se ograniče apstraktnim pozivima da trenutni predsednik Sirije Bašar el Asad ode sa vlasti u nadi da će se problemi nakon toga rešiti sami od sebe“, naglasio je on.

Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Sastanak u Beču o Siriji bio idealan

„To je pojednostavljen pristup problemu koji neće doneti nikakve rezultate“, ocenio je Lavrov i dodao da je uprkos navodima pojedinih zemalja, sirijska vojska jedina koja kopnenim snagama pruža otpor terorističkim organizacijama Islamska država i Nusra front.

Lavrov je takođe izrazio nadu da će na narednom sastanku u Beču biti utvrđen spisak terorističkih organizacija u Siriji, kao i spisak političke opozicije. To je neophodno kako bi se tačno utvrdilo ko koga podržava, a ko na koga napada, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala