Veliki neredi u australijskom centru za migrante

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIIzbeglice, migranti
Izbeglice, migranti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veliki, nasilni neredi izbili su u australijskom centru za zadržavanje migranata na Božićnom ostrvu, a svi čuvari su napustili objekat.

Do nereda je došlo nakon što je izvan kampa pronađeno beživotno telo jednog od tražilaca azila, koji je dan ranije pobegao iz centra.

Svetski mediji pišu da su u centru veliki neredi, dok u zvaničnom saopštenju australijske vlasti navode da je „situacija napeta, ali ne i nasilna“, kao i da su stražari „povučeni zbog bezbednosti“.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini,  govori sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije Vilijam Svingom i visokim predstavnik UN za izbeglice Antoniom Guterešom - Sputnik Srbija
Da li će migranti razoriti EU, ili će se EU približiti Rusiji?

Kako navodi Bi-Bi-Si, neredi su počeli kada je pronađeno telo iranskog Kurda Fazela Čegenija ispod jedne litice, dan nakon njegovog bekstva iz centra.

Grupa migranata iz Irana je organizovala protest, a zatim je, prema zvaničnom objašnjenju, manja grupa od šest Iranaca „iskoristila priliku da napravi nered, nanese štetu u objektu i izazove sukobe sa čuvarima“.

Britanski „Gardijan“ piše da su tokom nereda koji su trajali tokom noći rušeni zidovi i žičane ograde, kao i da je podmetnuto više požara u pojedinim krilima centra.

List navodi i svedočenja pojedinih štićenika centra, koji kažu da se tenzija između pojedinih grupa migranata i stražara osećala nekoliko dana, a da je kulminirala smrću Čegenija i da su čuvari koristili prekomernu silu.

Donald Tusk - Sputnik Srbija
Tusk traži od Nemačke strožu kontrolu granica

„Iranci su bili uznemireni zbog smrti prijatelja, ali postoji jedan čuvar koji je udarao mnoge ljude ovde. Mislim da je jednom od Iranaca ranije slomio nogu i rebra. Ovde ima mnogo onih koje su čuvari tukli“, rekao je štićenik Mik Tristram.

Kako je dodao, do velikih nereda je došlo nakon što su čuvari počeli da razbijaju proteste. 

Uskoro se očekuje više informacija o situaciji u centru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala