Vojne vežbe NATO-a — paravan za prikrivanje istine

© AP Photo / Alik KepliczHolandski vojnik na vežbi NATO u Poljskoj
Holandski vojnik na vežbi NATO u Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni zadatak vojnih vežbi NATO „Trident Juncture“ je bio da privuku pažnju na odumiruću alijansu, izjavio je direktor Transnacionalnog fonda za mir i istraživanje budućnosti, danski naučnik Jan Oberg.
Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Gruško: Vojne vežbe u Evropi imaju destabilizacioni karakter

Odgovarajući na pitanje voditelja o cilju najvećih vojnih vežbi NATO-a za poslednjih 10 godina, ekspert Jan Oberg je rekao da ovakve vežbe mogu da povećaju strah običnih građana koji treba da budu sigurni da je to neophodno za sprečavanje mogućeg rata.

„Cilj ovakvih vežbi je promocija Alijanse na izdisaju, koja podseća na dinosaurusa u savremenom svetu. Vojno-industrijski mediji vode svoje igri. Kako bi dobili novac poreskih obveznika za slične gluposti treba da predložite to što mi u sferi socijalne psihologije nazivamo ’strahologijom‘: vi povećate nivo straha kod svojih građana i oni počinju da misle da slične akcije i svake druge su potrebne i aktuelne“, rekao je naučnik.

Američki razarač USS Porter - Sputnik Srbija
Amerika izvodi vojne vežbe u Evropi

Po njegovim rečima, ovakve vojne vežbe su samo paravan kojim se prikrivaju činjenice kao što je ta da je krizu u Ukrajini ipak inicirao neokonzeravtivni Vašington, kao i pogrešni ratovi koji su vođeni u Avganistanu, Iraku, Siriji i Libiji.

Ekspert je takođe naveo da su mu vojne vežbe izgledale „smešne“ i da mu izgleda „glupo“ ako NATO planira da se slični akcijama nosi sa Islamskom državom.

„ID je proizvod rata, a nije fenomen koji je stigao niotkud. To je posledica američke invazije u Iraku i nerazumevanja toga što da se dešava sa zemljom. I sada se ta pretnja širi. Imamo hiljadu puta više terorističkih pretnji nego što smo imali 11. septembra 2001. godine. Bavimo se kontraproduktivnim stvarima i ne izvlačimo pouke“, izjavio je Jan Oberg.

Najveće za poslednju deceniju vojne vežbe NATO „Trident Juncture 2015“ održane su od 21. oktobra do 6. novembra u Italiji, Španiji, Portugaliji i zapadnom delu Sredozemnog mora. U vojnim vežbama je učestvovalo 36 hiljada vojnika iz više od 30 zemalja, kao i 200 aviona i 90 brodova i podmornica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala