Kusturica: Odluka u Unesku reakcija novog svetskog poretka

© Sputnik / Mihail Mokrušin / Uđi u bazu fotografijaEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Generalne konferencije Uneska da odbije prijem samoproglašenog Kosova u tu organizaciju je dobra reakcija novog svetskog poretka i možda najveća politička pobeda, izjavio je danas režiser Emir Kusturica.

Ta doluka je dobra ne samo zato što će biti sačuvana svetska kulturna baština, već i zato što govori o buđenju bipolarnog sveta u kome UN nisu više mesto gde se sprovodi volja jednog naroda, nego se polako uspostavlja novi svet, dodao je Kusturica.

Generalna skupština Uneska u Parizu - Sputnik Srbija
Šta smo u ponedeljak naučili u Unesku?

„Ovo je reakcija novog svetskog poretka, dobra reakcija. Donedavno su u tom istom svetu žmurili kada su vandali rušili bogomolje, u međuvremenu se svet izgleda promenio“, ukazao je Kusturica za portal „Iskra“, preneli su banjalučki mediji.

On je istakao da je to „glas onih kojima smeta rušenje Palmire, vandalizovanje mesopotamskih tragova kulture, a sada su došli do zaključka da nije zgodno da oni koji su sekirama skidali krstove sa manastira budu i čuvari te baštine“.

Kusturica je ukazao da je najveća pobeda da postoji svest koja, ipak, drži do kulture i tradicije i koja ne dozvoljava da se sekirama odseku naši koreni.

„Ova odluka za nas je, posle rezolucije o Srebrenici, na kojoj su posebno insistirali Englezi i Amerikanci i koja takođe nije usvojena, možda i najveća politička pobeda“, kazao je Kusturica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala