Libija: Pucano na ambasadora Srbije

© AP PhotoLibija, Tripoli, libijska vojska
Libija, Tripoli, libijska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvoje službenika ambasade Republike Srbije u gradu Sabrat u Libiji oteto je danas u prepodnevnim satima. Prethodno je napadnuta kolona vozila u kojoj je bio i ambasador Srbije Oliver Potežica i na njih je otvorena vatra.

U Libiji su danas, u napadu na kolonu vozila, oteta dva službenika ambasade Srbije i ranjen libijski državljanin koji je bio u pratnji, potvrdio je za Tanjug srpski ambasador u Tripoliju Oliver Potežica, koji se takođe nalazio u koloni.

„Danas oko 14.15 po libijskom vremenu, odnosno oko 13.15 po srpskom vremenu, na izlasku iz libijskog grada Sabrata, došlo je do napada na kolonu od troje kola, u kojoj je bilo dvoje kola ambasade Srbije u Tripoliju i jedna kola u kojima je bio libijski državljanin koji je pratio kolonu baš u cilju bezbednosti i lakšeg prolaska“, rekao je Potežica.

Ambasador se nalazio u prvom vozilu, zajedno sa suprugom i sinovima od 14 i osam godina, dok su u drugom bili vozač ambasade Jovica Stepić i administrativni ataše ambasade Slađana Stanković, koji su oteti.

„Do napada je došlo tako što su napadači prvo inscenirali sudar, odnosno udarili su otpozadi u kola ambasade i kada je vozač pokušao da izađe vidi šta se desilo, oni su ga bukvalno uvukli u jedna od kola. U napadu je učestvovalo najmanje dvoje kola“, ispričao je Potežica.

Prema njegovim rečima, napadači su zatim Slađanu Stanković ljubazno zamolili da izađe i uđe u ta druga kola i bukvalno odmah nestali.

„U međuvremenu, dok su oni izlazili, mi smo zaustavili prvo dvoje kola i libijski državljanin koji je bio u pratnji i ja smo potrčali prema napadačima, u nameri da zaštitimo i da pomognemo našim ljudima u nevolji“, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, jedan od napadača, a svi nosili crne fantomke, nešto je doviknuo libijskom državljaninu koji je bio u pratnji i osuo rafal u pravcu Potežice i tog Libijca, koji je pogođen u butinu.

„Napadači su brzo nestali i otišli u pravcu grada Sabrate. Pošto su kola ambasade ostala bez vozača, vratio sam se i prvo ih zaustavio pošto su se kretala unazad dosta velikom brzinom, na užas moje žene i dece koji su mislili da je u kolima bomba“, priča Potežica.

„Bilo je kao na filmu“, dodao je on.

Ambasador je rekao i da su na lice mesta odmah stigli pripadnici libijske bezbednosti i građani koji su maksimalno pružili pomoć, kao i policija.

Ranjeni libijski državljanin odvezen je u bolnicu gde mu je iz butine izvađen metak, a posle kraćeg tretmana, pušten je kući.

„Zatim smo otišli u kuću libijskog prijatelja, lidera jednog od plemena koji nam je pružio punu zaštitu i koji sarađuje s nama, gde su odmah stigli i gradonačelnik Sabrate i komandant bezbednosti Sabrate. Dali smo im sve podatke i obavestili libijsko Ministarstvo inostranih poslova u Tripoliju, obavestili smo šefa državne bezbednosti paralelne vlade u Tripoliju o ovom incidentu, a telefonom je pozvao premijer paralelne vlade u Tripoliju koji je izrazio žaljenje zbog incidenta i rekao da će sve učiniti da naši ljudi budu pronađeni“, dodao je Potežica.

On je dodao da su se u međuvremenu mnogi Libijci javili i ponudili pomoć, dok su snage bezbednosti u Sabrati i policija preduzeli sve akcije pretrage, uključujući postavljanje kontrolnih punktova.

Prema prvim informacijama, povodom incidenta uhapšena je jedna osoba i od nje mogle su da se dobiju neke informacije, posle suočavanja s ranjenim Libijcem koji bi mogao da prepozna napadača.

Potežica je rekao da je u Libiji veliki značaj pridat ovom slučaju, a mnogi mehanizmi pokrenuti da bi dvoje srpskih državljana bilo oslobođeno.

Nastavljamo da intenzivno pratimo situaciju i da se angažujemo, istakao je Potežica.

Ambasador misli i da bi i on i njegova supruga bili oteti da deca nisu bila sa njima.

„Naš utisak po načinu napada i toj akciji je da je sve više delovalo kao kriminalni čin nego politički, ali nećemo da prejudiciramo“", dodao je Potežica.

 Vučić: Rasplet događaja u narednih 48 časova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa libijskim zvaničnicima već razgovarao o otmici službenika srpske ambasade.

Premijer Vučić je rekao da se u narednih 48 sati očekuje pozitivan rasplet događaja.

Dačić: Ne zna se ko je oteo srpske državljane u Libiji

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas za RTS da se ne zna ko je oteo dvoje srpskih državljana u Libiji.

„Na putu ka Tunisu je došlo do presecanja kolone u kojoj je bio i naš ambasador, a u drugom automobilu vozač i vezista. Došlo je do ispaljivanja hitaca, a jedan libijski državljanin je ranjen u nogu, tako govore prvi izveštaji“, kaže ministar Ivica Dačić za RTS.

Dačić je objasnio da je u Libiji nestabilna situacija, da postoji jedna vlada u Bengaziju, a druga u Tripoliju.

„Različiti delovi zemlje su pod različitom kontrolom“, podsetio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Libije. Kako je rekao, o tom događaju su obaveštene sve službe bezbednosti.

„Nemamo informacije ko su otmičari. Niko se nije javio da bilo šta traži, pratimo situaciju. Formiran je krizni štab koji radi na rešavanju vanredne situacije, o tome sam obavestio i premijera, tako da je cela država angažovana“, istakao je Dačić.

On je dodao da je naš ambasador dobro i da je sve prijavio policiji, koja nema novih detalja, navodi RTS.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala