Unesko: Odlučiće nekoliko glasova

© AP Photo / Michel EulerGeneralna skupština Uneska u Parizu
Generalna skupština Uneska u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi sutra na Generalnoj konferencija Uneska o članstvu Kosova u toj organizaciji moglo biti odlučeno većinom od samo nekoliko glasova i dodao da se na neke zemlje vrši veliki pritisak.

„Veliki broj zemalja će biti uzdržan, i oni koji su priznali Kosovo i oni koji nisu. Kakav god da bude rezultat, znajte da smo učinili sve. Borićemo se do poslednjeg momenta“, rekao je Dačić.

On je rekao da pojedine zemlje brinu da bi im, ako ne glasaju za prijem Kosova u Unesko, mogla biti ukinuta ekonomska pomoć.

Dačić kaže da ne želi da govori o glasanju o članstvu Kosova u Unesku dok se to ne završi i dodao da ne zna da li javnost shvata koliko su veliki pritisci sa drugih strana, ne samo Prištine i Tirane, već i onih koji kosponzorišu ulazak Kosova u Unesko.

„Pre dva dana sam razgovarao sa jednom ministarkom iz jedne afričke zemlje, koja je rekla da je u prethodnih pet dana morala da zapuši uši, jer nije mogla da sluša koliko toj zemlji prete ukidanjem ekonomske pomoći. Ona je rekla da je herojsko delo što će ta zemlja uopšte biti uzdržana“, naveo je šef srpske diplomatije gostujući u Dnevniku RTS.

Neredi na Kosovu 17.mart 2004. godine. - Sputnik Srbija
Studenti telima ispisali poruku „Ne Kosovo u Unesko“

On ističe da očekuje da će sutra u Parizu odlučivati samo nekoliko glasova zato što se vrši veliki pritisak.
Dačić je ponovio da je kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači na prošlom sastanku u Briselu rekao da ne želi da razgovara o Unesku.

„Mislim da je važno da svi ljudi znaju da je laž da smo mi navodno pristali da Kosovo bude član međunarodnih organizacija. Gde to piše? Nigde to ne piše“, naglasio je Dačić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić čini sve da spreči članstvo Kosova

Šef srpske diplomatije podseća da su Beograd i Priština saglasni da se međusobno ne ometaju na evropskom putu.

„Ali evropski put nema veze sa jednostrano proglašenom nezavisnošću“, napominje Dačić i dodaje da izglasavanje Kosova u Unesku nije kraj borbe za zaštitu srpske baštine na Kosovu.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala