Istorijski susret kineskog i tajvanskog lidera

© AP Photo / Wong Maye-ETajvanski i kineski predsednici Ma Jing-jeou i Si Ðinping
Tajvanski i kineski predsednici Ma Jing-jeou i Si Ðinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Tajvana i Kine Ma Jing-jeou i Si Đinping počeli su danas u Singapuru prvi sastanak predsednika tih država u istoriji, a susret je praćen protestima i pokušajima demonstranata da upadnu u Parlament Tajvana.

Njih 27 je uhapšeno na aerodromu, kada je predsednik Ma Jing-jeou krenuo na samit u Singapuru. Demonstranti su prethodno najavili da će se okupiti ispred predsedničke kancelarije dok samit bude u toku.

Počasna garda kineske Narodnooslobodilačke armije - Sputnik Srbija
Kome smeta proslava pobede nad fašističkim Japanom?

Razgovori visokih zvaničnika biće fokusirani na odnose Kine i Tajvana, koji su prilično zategnuti.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad Tajvanom od 1949. godine, kada je nacionalistička vlada pobegla na ostrvo, nakon što su je porazili komunisti.

Razgovori su usledili pred predsedničke i parlamentarne izbore na Tajvanu, na kojima je favorit Demokratska progresivna partija, koja se zaleže za nezavisnost, što Kina želi da izbegne, naveo je Rojters.

Prema nekim izveštajima troje članova Antikineske tajvanske unije solidarnosti viđeno je u pratnji policije, ali nije jasno da li su uhapšeni, prenosi AFP.

Tokom noći oko 100 demonstranata je pokušalo da upadne u dobro čuvane zgrade Parlamenta, noseći transparent „Nezavisan Tajvan“, ali su zaustavljeni od strane policije.

Odnosi Kine i Tajvana su se popravili od kada je predsednik Ma Jing-jeou preuzeo vlast 2008. godine.

Kineske vlasti tvrde da je Tajvan deo njene teritorije i prete da će se svakom potezu koji promoviše potpunu nezavisnost ostrva suprotstaviti i vojnom silom.

Tajvanski zvaničnik Čen Ji Hsin je izjavio da predsednik Ma Jing-jeou promoviše mir u Tajvanu i održavanje statusa kvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala