Nikolić čini sve da spreči članstvo Kosova

© Tanjug / ZORAN ZESTICPredsednik Srbije Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ulaže ogromne napore da se predupredi članstvo Kosova i Metohije u Unesko i da Srbija dobije podršku za predlog da to pitanje bude skinuto sa dnevnog reda sednice 9. novembra, rekli su danas savetnici predsednika Stanislava Pak i Ivan Mrkić.

Oni su na konferenciji za novinare istakli da je predsednik, čim se saznalo za tu inicijativu, krenuo u kampanju i da je za tri meseca u brojnim razgovorima sa predsednicima država i ambasadorima ukazivao na neprihvatljivost članstva Kosova u Unesko.

Uništavanje manastira na Kosovu 2004. - Sputnik Srbija
Fotografije sa Kosova na Instagramu uznemirujuće, ali istinite

Tom prilikom im je, kako su saopštili, podelio i film „Istina“, u kome se osam minuta izlaže kratka istorija srpske baštine i prikazuje martovsko uništavanje.

„Predsednik će nastaviti da čini sve da u susret 9. novembru pridobije što veću podršku prijatelja i partnera“, naglasio je Mrkić, dodajući da je jedino pravedno rešenje da se o tom pitanju razgovara u Briselu.

„Naš je stav da takve stvari treba da se pregovaraju u Briselu. Kada se odloži u Unesko, to pitanje se vraća u Brisel, gde mu je i mesto“, istakao je Mrkić.

On je upozorio da bi u slučaju izglasavanja članstva Kosova u Unesko u Srbiji to bilo doživljeno kao veliko poniženje, „naelektrisala“ bi se politička atmosfera, kao i da je pitanje u kom smeru bi išli pregovori. Mrkić je kazao i da je nezahvalno i da nije dobro prognozirati koliko će država biti na našoj strani, a koliko na strani Kosova, već da je bitno da srpska strana čini sve kako bi dobila većinu za svoj predlog.

Manastir na Kosovu - Sputnik Srbija
Srbija pokrenula kampanju za sprečavanje prijema Kosova u Unesko

Pakova je navela da je od 1999. godine uništeno više od 200 spomenika srpske kulture i grobalja, te da je u kampanji koju je pokrenuo predsednik države to i predstavljeno. U tom cilju je u saradnji sa Radio-televizijom Srbije napravljen film „Istina“, koji je podeljen svim ambasadorima i predsednicima država sa kojima je Nikolić razgovarao, a koji je, pored ostalog, preuzela i ruska „Raša tudej“.

Film je, prema njenim rečima, preveden na engleski, španski i arapski i biće prikazan milionima gledalaca širom sveta. Pakova je dodala da je predsednik države među retkima koji je iskoristio društvene mreže i svoje linije na internetu za promociju kampanje „Ne Kosovo u Unesko“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala