Kremlj: Karikature na temu udesa A321 su skrnavljenje

© Sputnik / Maxim Grigoryev / Uđi u bazu fotografijaMesto pada Erbasa A321
Mesto pada Erbasa A321 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski satirični magazin Šarli Ebdo na svojim stranicama objavio je karikature o katastrofi ruskog aviona „erbas A321“ na Sinajskom poluostrvu, kada su poginule 224 osobe.
Avion „erbas A 321“ - Sputnik Srbija
Podaci crne kutije za sada nisu otkrili uzrok pada A321

Na prvoj karikaturi su prikazani putnici aviona i njegovi ostaci koji lete ka glavama terorista. Potpis ispod nje glasi: „Ruska avijacija je pojačala bombardovanja“.

Druga slika — lobanja među ostacima aviona i telima putnika koja govori o opasnosti letova sa ruskim niskobudžetnim kompanijama.

U Kremlju smatraju bogohuljenjem objavljivanje karikatura na temu katastrofe, izjavio je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.    

„Mi to kod nas nazivamo prostom rečju — skrnavljenje. To nema veze sa demokratijom, sa samoizražavanjem, ni sa čim — to je bezbožništvo“, rekao je Peskov novinarima.    

 

Komentarišući televiziji Ren TV postupak francuskog lista, član Saveta Federacije za međunarodne poslove Igor Morozov ocenio ih je kao ruganje na sećanje na žrtve nesreće.

Ruski putnički avion - Sputnik Srbija
Stručnjaci: Eksplozija u motoru uzrok pada aviona

„To je bogohuljenje i ruganje na sećanje na one koji su postali žrtve te nesreće. To se ne može dozvoliti nekim medijima i listovima bez obzira u kojoj formi i u kojem žanru su oni specijalizovani“, naglasio je ruski zvaničnik.

Po rečima Morozova, potrebno je u okviru međuparlamentarnih razgovora izraditi zakon kojim se zabranjuje ruganje na ovakve tragedije u medijima.

„Rugati se nad nesrećom koja se dogodila na Sinaju je nedopustivo. Želja Šarli Ebdo da bude originalan prosto šokira. Teško se sećaš tragedije koja se dogodila u januaru 2015. godine u samom listu. Čini mi se da novinari sami provociraju nasilne akcije“, izjavio je član Saveta Federacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala