Putin: Ruski mediji u inostranstvu doprinose borbi protiv propagande

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na Svetskom kongresu sunarodnika
Predsednik Rusije Vladimir Putin na Svetskom kongresu sunarodnika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će nastaviti da aktivno podržava ruske medije u inostranstvu koji doprinose borbi protiv propagande i širenja antiruskog mišljenja, izjavio je predsednik te zemlje Vladimir Putin.

„Svi ti mediji, uprkos svemu, nastoje da daju objektivnu i istinitu informaciju o savremenoj Rusiji i njenoj istoriji, kao i o najvažnijim spoljnopolitičkim temama“, rekao je Putin na Svetskom kongresu sunarodnika koji se održava danas u Moskvi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin Dan narodnog jedinstva - Sputnik Srbija
Putin: Rusija je uvek otvorena za saradnju sa drugim narodima

„Sve to utiče da se ojača međunarodni autoritet i uticaj Rusije u inostranstvu, da se razruše stereotipi i predrasude prethodnih godina, kao i da se pruži otpor propagandi i klišeima o našoj zemlji“, istakao je ruski predsednik.

Putin je ocenio da pružanje široke podrške sunarodnicima van granica Rusije ostaje prioritet za Rusiju i vlasti nameravaju da u još većoj meri štite njihove interese u inostranstvu, između ostalog u Jemenu, Siriji i Libiji.

„Zaštita sunarodnika od bilo kog oblika diskriminacije ostaje principijelno važan zadatak za nas. Pored toga, nastojaćemo da obezbedimo ključna prava kao što je izučavanje ruskog jezika u inostranstvu, očuvanje kulture, duhovnosti i tradicije“, rekao je on.

Spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Dan narodnog jedinstva u Rusiji: Opstati i postati jači (video)

Putin je istakao da je ta podrška veoma puno značila za vreme ujedinjenja Krima i Rusije.

„Mi smo osetili vašu solidarnost u periodu ujedinjenja Krima i Sevastopolja sa Rusijom. To je istorijski događaj“, rekao je on.

Ruski predsednik je takođe naglasio da je napravljen nacrt za unapređenje ruskih škola u inostranstvu. Prema njegovim rečima, razvijena je nova metodika predavanja ruskog jezika ali i predmeta koji se tiču Rusije.

Na Svetskom kongresu sunarodnika okupilo se više od 400 delegata iz 97 zemalja sveta, a glavna tema skupa je podrška ruskim medijima u inostranstvu, kao i pitanja koja se tiču očuvanja ruske kulture van granica Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala