UN: O sudbini Asada da odlučuje sirijski narod

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaStafan de Mistura i Sergej Lavrov
Stafan de Mistura i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
O sudbini predsednika Sirije Bašara el Asada treba da odlučuje sirijski narod u hodu političkog procesa koji bi trebalo da obezbede učesnici nedavnog sastanka u Beču, izjavio je izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura.

„Čini mi se da su na sastanku u Beču sve strane bile saglasne da je politički proces ono što je neophodno započeti u Siriji, a o pitanju vlasti da odlučuje sam narod“, rekao je De Mistura.

Istovremeno, naglasio je on, neophodno je da se sirijska vlast što pre sretne sa sirijskom opozicijom, kao i da su Ujedinjene nacije spremne da taj sastanak organizuju u Ženevi.

Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Sastanak u Beču o Siriji bio idealan

„Prvenstveno, neophodno je dogovoriti se sa celokupnom opozicijom, a zatim započeti politički proces. A kada? Pa što brže“, rekao je De Mistura.

Istovremeno, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će u narednih nekoliko dana biti sastavljen spisak opozicionih grupa u Siriji koje bi mogle da sednu za sto i razgovaraju o pitanju pronalaska političkog rešenja u Siriji.

„Pitanje koje je bilo postavljeno kao domaći zadatak svim učesnicama sastanka jeste opredeliti koga treba smatrati ’umerenom opozicijom‘ i koju opozicionu grupu u Siriji treba uključiti u politički dijalog o kojem je govorio De Mistura“, rekao je Lavrov.

S leva stoje, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, državni sekretar SAD Džon Keri, ministar inostranih poslova Saudijska Adel el-Džubeir i turski ministar inostranih poslova Feridun Sinirlioglu - Sputnik Srbija
Zadatak Amerike i Rusije — ne dozvoliti da teroristi dođu na vlast (video)

Lavrov je takođe naglasio da je za pregovarački sto neophodno smestiti sve grupe sirijske opozicije, s obzirom da je na pregovorima u Beču u četvrtak dogovoreno da je imperativ sačuvati jedinstvo Sirije sa jedne strane, i uništiti Islamsku državu – sa druge.

Rusija, dodao je Lavrov, aktivno podržava napore Stafana de Misture i računa da će i drugi učesnici sastanka u Beču učiniti isto kako bi se napori isplatili.

„Mi želimo gospodinu De Misturi puno uspeha u njegovom poslu. Računamo na to da će i drugi učesnici bečkog dijaloga učiniti sve kako bi se rad gospodina De Misture i njegove ekipe završio uspešno“, zaključio je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala