Obama ismejao republikance: Ne biste izašli na kraj sa Putinom

© AP Photo / Jacquelyn MartinPredsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Barak Obama ismejao je opozicione republikance, rekavši da oni džaba kritikuju njegovu slabost, teško da bi mogli da izađu na kraj sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Povod za podsmeh Obame bio je nedavni skandal na debatama republikanskih kandidata za predsednika na kanalu Si-En-Bi-Si. Sve učesnike debata je uvredio na voditelj koji je po njihovom mišljenju postavljao nekorektna pitanja. Republikanska partija je odbila da učestvuje u narednim debatama na ovoj televiziji.

„Primetili ste da svaki od tih kandidata govori: ’Obama je slab, Putin mu baca prašinu u oči, a kada ja razgovaram sa Putinom, on će se promeniti?‘“, primetio je Obama na skupu Demokratske partije u Njujorku.

Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Rusiju niko ne može da uplaši, to su jalovi pokušaji

„Posle se pokaže da oni ne mogu da izađu na kraj sa gomilom voditelja na debatama Si-En-Bi-Sija“, dodao je Obama, praćen aplauzom jednopartijaca.

„U stvari, ako želite da znate — ako ne možete da izađete na kraj sa ovim momcima, ne mislite da će Kinezi i Rusi da se pobrinu za vas“, zaključio je predsednik SAD.

Republikanci, koji tradicionalno žele da se predstave kao odlučni političari, više puta su kritikovali Obamu, izjavljujući da je on slab i neodlučan — između ostalog, i za navodnu slabost prema Rusiji. Kandidat, milijarder Donald Tramp izjavio je da će uspostaviti odnose sa Putinom, dok je bivša šefica kompanije NR Karla Fjorina dala na znanje da neće voditi nikakve pregovore, već da će jačati američku flotu. Ostali kandidati-republikanci su obećali da će biti čvrsti u odnosima sa Rusijom, ali su izbegli detalje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala