Kosovski SSP ipak sa zvezdicom

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIVlada nepriznate republike Kosovo
Vlada nepriznate republike Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sputnjik je imao uvid u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je Evropska unija potpisala sa Kosovom, i uverio se da zvezdica uz ime Kosova nije izbačena, i da je dokument statusno neutralan.

Slavko Simić, predsednik liste Srpska u kosovskom parlamentu, demantovao je za Sputnjik da je lista Srpska glasala za SSP Kosova i EU u kome je Kosovo označeno bez zvezdice.

© Foto : Skrinšot dokumenta Skrinšot dokumenta Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa Briselom (na albanskom jeziku)
Skrinšot dokumenta Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa Briselom (na albanskom jeziku) - Sputnik Srbija
Skrinšot dokumenta Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa Briselom (na albanskom jeziku)

„Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU ostao je originalan, onakav kakva jeste — statusno neutralan. Dakle, Kosovo sa zvezdicom“, kaže Simić.

© Foto : Skrinšot dokumentaSkrinšot dokumenta Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa Briselom (na srpskom jeziku)
Skrinšot dokumenta Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa Briselom (na srpskom jeziku) - Sputnik Srbija
Skrinšot dokumenta Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa Briselom (na srpskom jeziku)

Objašnjavajući smisao amandmana koji su posle ratifikacije sporazuma u parlamentu ubacili albanski poslanici Simić kaže:

„Taj amandman je neposredno pred početak sednice predložio Odbor za evropske integracije i on ništa ne menja. SSP ostaje onakav kakav je potpisan, odnosno statusno neutralan“, objašnjava Simić. Drugim rečima, dodaje on, ovaj amandman je za internu upotrebu.

© Wikipedia / Skrinšot dokumentaSkrinšot dokumenta Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa Briselom (na engleskom jeziku)
Skrinšot dokumenta Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa Briselom (na engleskom jeziku) - Sputnik Srbija
Skrinšot dokumenta Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa Briselom (na engleskom jeziku)

Originalni tekst sporazuma sadrži oko 600 stranica i postoji na tri jezika: engleskom, srpskom i albanskom. U svakom od njih je Kosovo označeno sa zvezdicom.

Sputnjik je imao uvid u SSP koji je EU potpisala sa Kosovom i uverio se da fusnota, to jest zvezdica pored imena Kosova nije izbačena. U dokumentu je naglašeno da ona označava statusno neutralan dokument.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala