Porošenko: Pripremiti zakonske okvire za izbore u Donbasu

© AP Photo / Efrem LukatskyPetro Porošenko
Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko poručio je da je neophodno da se u veoma kratkom roku pripremi zakonski okvir koji bi omogućio sprovođenje izbora u Donbasu.

On je takođe istakao da je jedan od preduslova izbora da se na teritoriji Donbasa omogući rad ukrajinskih političkih partija i medija.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk - Sputnik Srbija
Jacenjuk: četiri uslova za izbore u Donbasu

„Borci ne treba da nam postavljaju uslove. Mi smo suverena i nezavisna država i moramo da obezbedimo sve korake koji su u skladu sa Minskim sporazumom kako bi povratili suverenitet na okupiranoj teritoriji“, rekao je Porošenko.

On je dodao da su izbori jedno od najvažnijih komponenti tog procesa. 

„U Minskom sporazumu su detaljno propisani koraci koji treba da se realizuju pre sprovođenje izbora – da se osposobi delatnost ukrajinskih političkih partija, medija, kao i da se obnovi delatnost Ministarstva pravde kako bi se formirala izborna komisija. Takođe, neophodno je da nezakonite oružane grupe odu sa tih teritorija“, rekao je ukrajinski predsednik.

Vlasti DNR i LNR su se 6. oktobra, nakon sastanka „normandijske četvorke“ u Parizu, složile da se lokalni izbori u Minsku odlože do naredne godine kako bi za to vreme ukrajinske vlasti ispunile sve obaveze iz Minskog sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala