SAD širi saradnju sa zemljama centralne Azije

© REUTERS / Sergio PerezDržavni sekretar SAD Džon Keri
Državni sekretar SAD Džon Keri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti SAD dogovorile su se sa predstavnicima pet zemalja centralne Azije o dubljoj saradnji koja će se ticati borbe protiv trafikinga, trgovine narkoticima, a dogovoreno je da će sve zemlje pružiti podršku kako bi se u Avganistanu obezbedila bezbednost i stabilnost, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri.

On se sa predstavnicima Uzbekistana, Kazahstana, Kirgistsana, Tadžikistana i Turkemnistana sastao u okviru svoje oficijelne turneje po zemljama centralne Azije.

Zastave SAD i EU - Sputnik Srbija
SAD i Evropa sve više polažu nade u Rusiju

„Mi ćemo potpisati zajedničku deklaraciju koja će definisati dublju saradnju po mnogim pitanjima, uključujući trgovinu ljudima, trgovinu narkoticima i podršku bezbednosti i stabilnosti u Avganistanu“, rekao je Keri.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Uzbekistana, predsednik te zemlje Islam Karimov je odobrio formiranje novog formata saradnje „S5+1“ koji će omogućiti regularni politički dijalog između ministarstava spoljnih poslova šest zemalja, koje će zastupati zajednički interes.

Keri je sa predstavnicima pet centralnoazijskih zemalja mimo političkih tema razgovarao i o mogućnostima šire ekonomske i kulturne saradnje, kao i o drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Američki državni sekretar je po prvi put za vreme svog mandata posetio ovih pet centralnoazijskih zemalja, gde se sastao sa predsednicima i ministrima spoljnih poslova Uzbekistana, Kazahstana, Kirgistsana, Tadžikistana i Turkemnistana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala