Turska: Birališta zatvorena, neizvesnost nikad veća

© AP Photo / Lefteris PitarakisZatvorena birališta u Turskoj.
Zatvorena birališta u Turskoj. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Turskoj su zatvorena birališta na kojima su građani birali novi saziv parlamenta na najvažnijim izborima u poslednjih nekoliko godina, s obzirom da se ta zemlja suočava sa krvavim talasom napada džihadista i obnovljenim konfliktom sa Kurdima.

Ukupno 54 miliona građana imalo je pravo glasa, a prema navodima izveštača AFP, odziv birača je bio velik.

Prvi zvanični rezultati se ne očekuju pre 19 časova.

Turska zastava izbori - Sputnik Srbija
Novi front u Turskoj

To je drugi put u poslednjih pet meseci da su građani Turske izašli na parlamentarne izbore, u nadi da će im oni ovog puta doneti stabilnost.

Na junskim parlamentarnim izborima vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila je većinu, te je predsednik Redžep Tajip Erdogan sazvao nove izbore pošto premijer Ahmet Davutoglu nije oformio koaliciju ni sa jednom od tri opozicione stranke koje su zastupljene u parlamentu.

Turci su danas glasali za novi saziv parlamenta, koji broji 550 poslanika, u veoma osetljivom trenutku za Tursku, ključnog zapadnog saveznika koji se suočava sa rastućom nestabilnošću u susednoj Siriji i susednom Iraku, kao i sa izbegličkom krizom koja se preliva na Evropu, navodi AP.

Tu su i sumnje u vezi sa posrnulom turskom ekonomijom, pogoršane političkim zastojem i nasiljem koji se negativno odražavaju na ključni turistički sektor, a jedno od ključnih pitanja je postala i bezbednost nakon ponovnog razbuktavanja nasilja militantnih Kurda i napada Islamske države.

Kurdski lider Selahatin Demirta - Sputnik Srbija
Turski Cipras — čovek koji je zaustavio Erdogana
I dok analitičari očekuju da će rezultat današnjih izbora biti sličan ishodu izbora održanih 7. juna, kada nijedna stranka nije prevagnula osvajanjem većine glasova, ključno pitanje glasi da li će Erdogan posle novih izbora dozvoliti svojoj partiji da oformi koaliciju.

Ankete pokazuju da AKP uživa nešto veću podršku nego pred izbore u junu, ali je to i dalje nedovoljno da bi mogla sama da oformi vladu, sa tim da jedino istraživački institut Adil Gur navodi da Erdoganova stranka ima naklonost čak 47,2 odsto birača, što bi joj donelo većinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala