Poljska u panici: Misteriozni telefonski pozivi iz Rusije

© Flickr / Martin GommelMobilni telefon
Mobilni telefon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljske službe bezbednosti otpočele su istragu nakon što su zaposleni u vojsci, koji koriste jednu od lokalnih telefonskih mreža, počeli da dobijaju misteriozne pozive iz Rusije.

„Neko iz Rusije je navodno nazvao 10.000 vojnika i zaposlenih u Vojsci Poljske“, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Vojnici posmatraju istovarivanje američkih projektila tipa patriot na severu Poljske - Sputnik Srbija
Poljska i SAD pregovaraju o skladištima američkog oružja

Pozivi su povezani sa ruskim telefonskim operaterom, a pretplatnici bi platili veliki račun ukoliko bi uzvratili poziv. Iako je incident komercijalna prevara, Poljske kontraobaveštajne službe istražuju slučaj kao pitanje nacionalne bezbednosti.

„Ovu vrsta poziva dobio je i određeni broj pretplatnika koji nisu povezani sa vojskom. Svi ’ugroženi‘ telefoni pripadaju ’Plus‘ mreži, koja pripada ’Polkomtelu‘“, navodi se u izveštaju.

Istražitelji su sada u potrazi za izvorom iz koga su procurili telefonski brojevi, što je dovelo do poziva. Slučaj je u poljskom medijima nazvan „napadom na vojne baze“. Kako se navodi u izveštaju, uzvraćanje poziva na dotični broj može da dovede do visokih računa za korisnike telefona.

Poljska ima veliki broj telefonskih operatera, od kojih je navodno samo jedan pogođen očigledno lažnim pozivima koji se smatraju pretnjom za nacionalnu bezbednost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala