Rusija i Turska su strateški partneri

© East NewsMevlut Čavušoglu
Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon završetka Hladnog rata rusko-turski odnosi su dobili na kvalitetu, izjavio je zamenik vladajuće Partije pravde i razvoja i bivši šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu uoči prevremenih parlamentarnih izbora u Turskoj.
Gas - Sputnik Srbija
Turska neće prestati da kupuje ruski gas

„Rusija je za nas veoma važan partner. Nakon završetka Hladnog rata tursko-ruski odnosi dobili su novi kvalitet i dimenziju: ukinute su vize, trgovinska razmena porasla je 30 milijardi dolara, milioni građana Rusije i Turske međusobno posećuju naše zemlje, investiraju se milijarde dolara i planiraju drugi veliki projekti, kao što je atomska centrala ’Akuja‘ — sve je to naše partnerstvo učinilo strateškim“, izjavio je Čavušoglu.

U isto vreme, Rusija i Turska imaju različite tačke gledišta na probleme, kao što su Ukrajina, Krim i Sirija.

„Potrebno je razgovarati na najotvoreniji i najiskreniji način o svim pitanjima koja se nalaze na našoj agendi, uključujući i teme u kojima Rusija i mi imamo nesuglasice. U isto vreme, mi više volimo da se fokusiramo na projekete koji služe našim interesima, na osnovu uzajamnog razumevanja i saradnje, a ne na probleme koji nas dele“, dodao je političar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala