Grci traže rušenje „kapije Evrope" za izbeglice

© AP Photo / Marko DrobnjakovićIzbeglice iz Sirije na grčkom ostrvu Lezbos.
Izbeglice iz Sirije na grčkom ostrvu Lezbos. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demonstranti su se danas sukobili sa grčkom policijom koja čuva ogradu na granici na severu Grčke i Turske nakon serije nesreća na moru u kojima su poginule na desetine migranata.

Oko 500 antivladinih demonstranata koji su doputovali iz Atine i nekoliko drugih gradova severne Grčke učestvovalo je u sukobu u blizini granice nakon čarki sa kordonom policije koji je blokirao prilaz ogradi duž granice, preneo je AP.

Za sada nema informacija da je neko povređen ili uhapšen.

Izbeglice snimljene u blizini hrvatskog sela Babska, posle izlaska iz Srbije - Sputnik Srbija
Izbeglice će ići kuda Merkelova kaže

Demonstranti zahtevaju da Grčka sruši ogradu i dozvoli izbeglicama da pređu kopnenim putem umesto što rizikuju da izgube život prelazeći more u pokušaju da stignu do Evrope.

Neki od demonstranata, mahom mladi, bacali su kamenice na policiju koja je uzvratila suzavcem.

Grčka vlada kaže da ne može da ukloni ogradu iz "praktičnih razloga" i poziva i druge zemlje EU da ubrzaju upućivanje dodatne podrške obećane za operacije spasavanja i potrage u istočnom Egejskom moru, prenosi AP.

Više od 60 ljudi, od toga su polovina bila deca, izgubilo je život u protekla četiri dana u pokušaju da od obala Turske stignu do Lezbosa i drugih grčkih ostrva, podsetio je AP.

Zvaničnik Lučke uprave Lezbosa Antonios Sofiadelis upozorio je da će se broj fatalnih nesreća na moru povećati pošto se vreme pogoršava a šverceri koji prevoze migrante koriste sve više čamce i plovila koji su samo za otpad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala