Turisti fascinirani gradom mrtvih u Čečeniji

© Sputnik / Said Tsarnaev / Uđi u bazu fotografijaKula na ulazu u nekropolu Coj Pede u Čečeniji
Kula na ulazu u nekropolu Coj Pede u Čečeniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turističke agencije u Čečeniji izvestile su da je najpopularnija destinacija za desetine hiljada turista, koji su ove godine posetili tu republiku, bila srednjevekovna nekropola Coj Pede.

Desetine hiljada turista posetilo je Čečeniju od početka 2015. godine, a srednjovekovna nekropola Coj Pede, poznata kao „grad mrtvih“, jedna je od najpopularnijih destinacija.

„Od početka ove godine, oko 20.000 turista posetilo je Republiku, uglavnom iz Rusije i Zajednice nezavisnih država“, rekla je Elina Bataeva, direktorka „Tur-Eksa“, turističkog informativnog centra u Čečeniji.

Bataeva je objasnila da je u 2014. godini broj turista koji posećuju Čečeniju povećan za 70 odsto u poređenju sa brojem posetilaca iz 2013. godine, a ona očekuje da će protok turista nastavi da raste.

„Broj turista iz susednih zemalja i dalje se povećava, ljudi dolaze iz Austrije, Nemačke, SAD, Italije, Egipta, Grčke, Indije, Izraela, Južne Koreje, Kine, Francuske i drugih zemalja“, dodala je ona.

© Sputnik / Said Tsarnaev / Uđi u bazu fotografijaGranični prelaz u blizini granice sa Gruzijom, selo Coj Pede u Čečeniji
Granični prelaz u blizini granice sa Gruzijom, selo Coj Pede u Čečeniji - Sputnik Srbija
Granični prelaz u blizini granice sa Gruzijom, selo Coj Pede u Čečeniji

Putovanje iz banje sa kavkaskom mineralnom vodom u prestonicu Grozni proglašeno je „turom sezone“ zahvaljujući svojoj popularnosti, izjavila je Bataeva, dok je najpopularnija turistička ruta među ljubiteljima istorije svakako poseta srednjovekovnoj nekropoli Coj Pede, koja se nalazi u blizini granice sa Gruzijom.

„Za turiste koji posećuju Čečeniju osmišljeno je 16 izleta, na koje se može ići peške ili čak na konju, u regionima velikog prirodnog ili kulturnog i istorijskog značaja. Najpopularnije ture su ekskurzije u Grozni, izleti do jezera Kezenoj u Kavkaskim planinama i klisura Argan.

Jedna od najpopularnijih destinacija svakako je jedna od najvećih srednjovekovnih nekropola na Kavkazu Coj Pede ili ’grad mrtvih‘, koja se nalazi u planinskom okrugu Itum-Kale“, rekla je Bataeva.

© Sputnik / Said Tsarnaev / Uđi u bazu fotografijaNekropola Coj Pede u Čečeniji
Nekropola Coj Pede u Čečeniji - Sputnik Srbija
Nekropola Coj Pede u Čečeniji

Nekropola Coj Pede, čije ime znači „prebivalište božanstva“, jedna je od 218 lokacija kulturnog nasleđa u Čečeniji, a nalazi se u istorijskom okrugu Malhista — „Zemlji sunca“.

Prema legendi, nekropola je osnovana u srednjem veku kao rezultat razorne epidemije, a bolesni su odlazili u Coj Pede da umru.

Na ulazu u nekropolu nalaze se dva paganska stuba, nalik svetinjama, koji čuvaju zbirku od 42 srednjovekovne podzemne i nadzemne grobnice, od kojih neke datiraju iz 15. veka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala