Američka koalicija ponovo bombarduje Siriju

© REUTERS / U.S. Air Force/Senior Airman Matthew Bruch/HandoutAmerički F-15 lovac u vazdušnim napadima na Siriju i Irak
Američki F-15 lovac u vazdušnim napadima na Siriju i Irak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika i saveznici su prvi put posle 10 dana izveli nekoliko vazdušnih udara u Siriji, dok je tempo bombardovanja u Iraku ostao isti, svedoči dnevni izveštaj Centralne komande Oružanih snaga SAD.
Turski lovac F-16 - Sputnik Srbija
Amerika već deset dana ne bombarduje Siriju

U petak je bilo izvedeno sedam vazdušnih udara na pozicije terorističke organizacije Islamska država u Siriji, uključujući gradove Dajr el Zaur i El Raka, „prestonici“ teritorije koju su teroristi proglasili kalifatom, kao i borbene pozicije, taktičke jedinice ID, centar za prikupljanje sirove nafte, dizalice i naftne pumpe. Ovo je prvi put od 22. oktobra da je koalicija izvela nekoliko udara u Siriji.

Pritom, tempo bombardovanja u Iraku ostao je isti — juče je izvedeno 14 vazdušnih udara, što odgovara nedeljnom proseku. Američki vojnici su podneli izveštaj o uništenju jedinica ID, njihovih borbenih pozicija, skladišta oružja, jednog komandnog i prelaznog punkta, kao i dva bunkera.

Stejt department je saopštio da će Amerika izdvojiti dodatnih 100 miliona za pomoć sirijskoj opoziciji.

Podsetimo, SAD su od 2012. godine pomogle sirijsku opoziciju sa pola milijarde dolara. Stejt departmant je naveo da će novac biti potrošen u mirnodopske svrhe, kao što je pomoć lokalnoj samoupravi i obnovu škole.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala