Nikolić sa više šefova država o prijemu Kosova u Unesko

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Srbije Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Tomislav Nikolić razgovarao je telefonom sa šefovima više država povodom predloga Albanije da tzv. Republika Kosovo bude primljena u Unesko i obrazložio im stav i argumente Srbije, kao i međunarodno-pravnu neosnovanost albanskog predloga.

Ukoliko bi inicijativa Albanije bila prihvaćena, postojala bi opasnost od konfrontacije unutar ove organizacije, koja bi trebalo da o najvažnijim pitanjima obrazovanja, nauke i kulture u svetu postiže visok stepen saglasnosti svojih članica, saopšteno je iz Nikolićeve pres-službe.

Manastir na Kosovu - Sputnik Srbija
Srbija pokrenula kampanju za sprečavanje prijema Kosova u Unesko

Predsednik Republike Tomislav Nikolić je, između ostalih, razgovarao sa predsednicima Rumunije, Crne Gore i Makedonije.

Srpski predsednik je u toku jučerašnjeg dana uputio pisma šefovima država-članica Uneska, sa predlogom da se „pitanje prijema tzv. Kosova“ odloži, jer mu je pravo mesto u pregovorima Beograda i Prištine, koji se posredstvom Evropske unije vode u Briselu.

U saopštenju se ističe da će Nikolić i narednih dana razgovarati sa predsednicima brojnih država, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, i shodno proceni da njegovi neposredni razgovori sa šefovima država, koje su u delikatnoj situaciji povodom ovog pitanja, mogu biti delotvorni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala