Vujović: Za izvoz „fijata“ u Rusiju čeka se saglasnost Kazahstana

© Tanjug / MARKO DJOKOVICMinistar finansija Dušan Vujović
Ministar finansija Dušan Vujović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da je optimista po pitanju dogovora o izvozu kragujevačkog "fijata" u Rusiju, ali da je neophodna saglasnost i Kazahstana. Radi se na tome da se to pitanje reši, kao i da se sve ideje o kojima se razgovara u Moskvi dovedu do finalne faze, ističe ministar.

Dušan Vujović je rekao da je važno razumeti stvarne dimenzije saradnje sa Ruskom Federacijom i pokušati da se uklone sva ograničenja.

Vučić i Medvedev - Sputnik Srbija
Kupićemo oružje od Rusije da bismo zaštitili zemlju

Vujović je, govoreći o izvozu kragujevačkog "fijata" na rusko tržište, rekao da nije reč o ograničenom tržištu već da se to tiče i Kazahstana i Belorusije.

"Trenutno se razgovora sa Kazahstanom da se on saglasi sa izvozom 'Fijatovih' automobila, mi saglasnost Ruske federacije već imamo, ali Kazahstan u tome ima svoje interese", rekao je Vujović u uključenju u emisiju "Oko" na RTS-u gde je gostovala i glavna urednica Sputnjika za Srbiju Ljubinka Milinčić.

Kako kaže, optimista je da će se ovaj dogovor finalizovati, i dodao da je njegova studnetkinja vodila razgovore Kazahstana sa Svetskom trgovinskom organizacijom i da će je pozvati da pomogne ukoliko bude potrebe.

Ministar je naveo da je cilj srpske delegacije da se sve ideje koje su iznete u Moskvi, od izvoza automobila, saradnje u energetici, vojnoj industriji, poljoprivredi, građevinarstvu, "dovedu do finala tokom posete".

Istakao je da je saradnja u oblasti namenske industrije od velikog značaja za Srbiju, kako bi srpski proizvodi mogli da se nađu na trećem tržištu.

"Srbija ima dobru namensku industriju, koja mora da se modernizuje ali je vrlo konkurentna. Za nas je jako važno da se cela namenska industrija uključi u proces", kaže Vujović.

Objašnjava da se saradnja u toj oblasti svodi na proizvodnju rezervnih sistema i polusistema, ili transportnih sistema, ili da Srbija dobije elemente koje druge zemlje uopšte ne proizvode — kao na primer šasije teških transportnih vozila.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev i premijer Srbije Aleksandar Vučić na forumu Otvorenih inovacija u Moskvi - Sputnik Srbija
Šta je zapravo Medvedev poklonio Vučiću (video)

"Prvo bismo hteli da ovo dovedemo do finala, da to ima efekat i na 'Fijat' i na druge kooperante", rekao je Vujović.

Govoreći o saradnji železnica, ministar je istakao da se tu ne radi samo o unapređenju saobraćaja i modernizaciji.

"Ruske železnice mogu da budu važan izvor plasmana delova koji naša zemlja može da pruži", ističe Vujović.

Ministar je naveo i da se disbalans uvoza i izvoza srpskih proizvoda u Rusiju ne može lako rešiti, ali da je neophodno naći konkretne projekte i proizvode koji su traženi. To je, kaže, zbog ogromne konkurencije teško jer #veliki svetski proizvođači pronalaze načine da probiju zidove sankcija".

"U slučaju automobila, to je ponekad lako. Da uvećamo sposobnost da procenimo koji su to proizvodi na ruskom tržištu gde možemo da nađemo svoj prostor. Ne možete da očekujete da ćete da pobedite najveće svetske firme, ali možemo da nađemo prostor gde smo nekad bili jaki, kao što je građevinska indsutrija, tu je velika šansa da se debalans iz energije pokrije", rekao je Vujović. 

Ističe da je neophodno prevazići tehnološka ograničenja, ograničenja iz druge revolucije i uputiti se ka trećoj.

"Ako pređemo na obnovljive izvore energije, efikasnost nam se drastično uvećava. U Srbiji je došlo vreme da se tome posvetimo i da iskoristimo to da Srbija podigne produktivnost i nastavi ka trećoj revoluciji", ukazao je ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala