Vučić: Pitaću Putina za „Fijat“ i 50 puta ako treba

© AFP 2023 / ALEXA STANKOVICFijat Srbija
Fijat Srbija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da insistira na tome da se omogući izvoz u Rusku Federaciju „Fijatovih“ vozila bez carine i da će za to pitati ruskog predsednika Vladimira Putina „i 50 puta ako treba“.

„Kada je reč o ’Fijatu‘, neki mi se smeju što treći put pitam Putina za njega. Pa pitaću ga 50 puta ako treba i jednom ćemo da dobijemo tu dozvolu“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Vučić i Medvedev - Sputnik Srbija
Kupićemo oružje od Rusije da bismo zaštitili zemlju

Kako je objasnio, to je potrebno jer zbog „Fijata“ 10.000 ljudi ima posao.

„I ako uspemo da prodamo 10.000 automobila u Rusiji, mi smo za tih 10.000 automobila uvećali naš BDP, radnici će moći da imaju veće plate, neki novi da se zaposle“, rekao je Vučić.

On je dodao da će pozvati i nadležne u Kazahstanu, za koji se govori da blokira dobijanje dozvole, kako bi se ta blokada uklonila.

Inače, za proširenje spiska proizvoda koji se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji, a na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini od 2000, neophodna je potvrda Veća evroazijske ekonomske zajednice, na čijem je čelu Rusija.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović danas je za Tanjug izjavio da su razgovori o izvozu „Fijata“ u Rusiju bili konstruktivni.

Vukasović, koji u Moskvi boravi u delegaciji privrednika Srbije, kaže da bi možda već narednih dana mogla da bude doneta konačna odluka o izvozu automobila iz Kragujevca, čime bi automatski carine bio oslobođen i izvoz ruskih automobila u Srbiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala